Jesamine van ‘Project Rembrandt’: een passie voor kunst

Vakscholingstudent Jesamine Totañes doet dit seizoen mee aan het tv-programma ‘Project Rembrandt’ en heeft er al zes afleveringen opzitten. Twaalf jaar geleden kwam zij naar Nederland, ging samenwonen met haar man en verloor haar hart aan de Hollandse Meesters. Naast haar werk in het Drents Museum en het volgen van de Klassieke Academie doet Jesamine ook aan urban sketching: tekenen op locatie, binnen of buiten, en vastleggen wat je ziet door directe observatie op de plek waar je leeft of de plaats die je bezoekt. Kunst speelt dus een belangrijke rol in haar leven.

Jesamine Totañes, student Vakscholing 3 én deelnemer aan ‘Project Rembrandt’

“Toen ik in Nederland kwam was mijn passie voor kunst het enige dat ik had, alles had ik achtergelaten op de Filipijnen. Ik kon zelfs mijn diploma hier niet gebruiken omdat ik geen Nederlands sprak. Dus heb ik geprobeerd om kunst te maken en te verkopen. Het ging steeds beter maar ik voelde dat het niet genoeg was. Net als bij een puzzel: bijna af maar toch niet fijn als je een of twee stukjes mist. Daarom heb ik besloten om een studie aan de Klassieke Academie te volgen om te ontdekken wat ik nog mis. Nu ik in het derde jaar bezig ben begrijp ik wat dat is. Dat is zo’n fijn gevoel en ik heb eindelijk weer mijn zelfvertrouwen terug”.
Toen Jesamine zich aanmeldde voor ‘Project Rembrandt’ was zij bijna klaar met het eerste jaar van de Vakscholing. “Ik kijk altijd naar het programma omdat ik het zo interessant vind. De opdrachten lijken zó moeilijk maar ik was wel nieuwsgierig naar wat het allemaal inhoudt en dacht dat ik daar veel kon leren. Dus met de kennis van het eerste jaar dacht ik, nu kan ik me wel opgeven. Toen ik hoorde dat ik een van de dertig kandidaten was en de tv-opnames begonnen was ik net klaar met het tweede studiejaar. De hele zomer was ik bijna alleen maar bezig met opnames. Ik kon zelfs geen vakantie in het buitenland boeken want je weet niet hoe ver je komt”.

Het werk van Jesamine waarmee zij in de vijfde aflevering ‘Kleur’ de technische ronde won

Jesamine is erg enthousiast over haar deelname aan het tv-programma. “Super super leuk. Goede feedback van Marc de Beyer, Raquel van Haver en de gastjury’s en ook de bijzonder opdrachten en locaties om te schilderen. Een beetje ‘Sterren op het doek’-gevoel maar dan meerdere afleveringen lang. Toen ik hoorde dat ik mocht meedoen heb ik tijdens de les op de academie niet alleen geoefend met schilderen maar ook om rustig te blijven en een plan te maken en dat heeft mij goed geholpen. Tijdens de wedstrijd voelde ik dat ik gewoon in de les van de academie stond en niet in de wedstrijd. Het was spannend maar ik heb van alles genoten!”

Fotografie Lilian de Rooij ©Project Rembrandt/NTR