Succesvolle workshop Master ‘Stadsgezichten’ ondanks de kou

“Ik vond het drie zeer geslaagde, leerzame en ook intensieve dagen maar wat was het koud!”, vertelt Carola Breukelman over de workshop ‘Stadsgezichten’ die in de projectweek was georganiseerd voor de studenten van Master 1 en 2. “Met buiten schilderen had ik nog bijna geen ervaring. Als je dan les krijgt van Hans Versfelt, dan wil je toch graag het maximale eruithalen en tevreden kunnen zijn met het eindresultaat. Dat is gelukt!”

Het doel van de workshop was om te  leren hoe je met olieverf snel en doeltreffend een schilderij op locatie kan maken. Elke dag begon met een demonstratie: “Ik laat graag zien hoe ik schilder, dat maakt vaak meer duidelijk dan een hoop woorden”, aldus Versfelt.

Hans Versfelt met Masterstudent Gabi Vos

Gabi Vos was positief verrast. “Laat ik beginnen met de begeleiding: Hans is een erg goede docent en er valt veel van hem te leren. Hij heeft mij en de groep erg enthousiast gemaakt voor het buiten schilderen. Ik heb goede handvatten gekregen waarop ik verder kan bouwen als ik vaker buiten ga schilderen. Het uitdagende is ondanks het mindere en vooral koude weer geconcentreerd te blijven. Ook voor buiten werken geldt eerst met de kwast tekenen, tonale onderschildering maken en structureel werken. Én ik heb geleerd om een schildertoets te laten staan, dat komt de dynamiek van het schilderij ten goede. Heel fijn was ook de rustige maar heel duidelijke benadering van Hans en inderdaad de demonstraties ter plek, ontzettend leerzaam!”

Links werk van Gabi Vos, rechts van Sabina Broekema

Versfelt laat zien hoe je al bij de opzet van het schilderij toewerkt naar een duidelijke totaalindruk van het onderwerp: aandacht voor licht-donkercontrast, koud-warmcontrast, het schilderen in vlakken en al de andere aspecten die belangrijk zijn bij het schilderen en plein air. “Als je mijn opbouw volgt kan je met olieverf een schilderij in een dag voltooien. Vaak zelfs wel twee. Dat hangt ervan hoe ver je het schilderij wilt uitwerken”.
Carola vult aan: “Met het schilderen en plein air zijn de mogelijkheden eindeloos. Wat valt er dan binnen of buiten het kader? Door handige tips van Hans kwam hetgeen ik wilde vastleggen ook daadwerkelijk op het doek terecht. De duidelijke aanpak van het opzetten van een schilderij geeft houvast tijdens het werk. De aanwijzingen die ik tijdens het werken kreeg, kon ik meteen toepassen. Hierdoor zie je in korte tijd vooruitgang, wat erg motiverend werkt. Ook leuk om aan het eind van de dag het werk van de medestudenten te zien en te bespreken!

Boven Carola Breukelman en onder een ingepakte Suze Osseman aan het werk