Bijzondere optische illusie in Jan van Loon Museum

Er wordt hard gewerkt in het Jan van Loon Museum in Assen. In de voormalige doopsgezinde kerk zijn alumni Maarten Dalstra, Ferenc Erdok, Gabriëlle Westra samen met Arnoud en Randolph Algera druk bezig met het centrale deel van de plafondschildering. Masterdocent Rein Pol en student Jesamine Totañes kwamen ook langs om te helpen. 

Rein Pol (rechts) was niet te beroerd om de steigers te beklimmen om een handje te helpen

Randolph Algera heeft drie jaar lang Masterstudenten begeleid bij dit bijzondere project. Centraal in het kunstwerk in Assen staat Menno Simons, de vroegere Friese priester die zich van de katholieke kerk afkeerde en uiteindelijk grondlegger werd van de vredelievende doopsgezinden, de mennonieten. Het idee komt van de eigenaar van het gebouw, kunstschilder en oud-docent aan de Klassieke Academie, Jan van Loon. De studenten hadden zich eerst ingelezen in het onderwerp, andere muurschilderingen bestudeerd om van daaruit een ontwerp te maken. Om van ontwerp tot uitvoering te komen zijn de ontwerpen besproken en verbeterd voordat het aan de opdrachtgever is voorgelegd. Het verschil met een ‘gewoon’ schilderij zit hem wat Randolph betreft vooral in het formaat. Het contrast moet soms veel groter zijn, zeker als je in de hoogte werkt. Twee delen waren al klaar en het laatste deel wordt nu afgerond. De plafondschildering is een bijzonder ontwerp, een optische illusie: het is zo bedacht dat het lijkt alsof de ramen in de muur doorlopen in het plafond waardoor de indruk ontstaat van een extra verdieping.
Het kunstwerk is te bekijken in Museumkerk Jan van Loon, Oranjestraat 13 te Assen.

RTV Drenthe kwam een kijkje nemen en Randolph Algera hield het overzicht