De onderwaterwereld van Jessica de Rover in Pictura

Ieder jaar mag een eindexamenkandidaat de muurschildering in de nis van Kunstlievend Genootschap Pictura verzorgen. Dit jaar is de eer aan Jessica de Rover. “Ik wilde bij het onderwerp blijven waarmee ik de laatste twee jaar bezig ben geweest voor het afstuderen: de onderwaterwereld, waarbij ik dieren in hun natuurlijke omgeving heb geschilderd of gedrukt.”

Voor de muurschildering heeft Pictura een voorkeur voor een beeld dat te maken heeft met de schilderkunst, het pand zelf of de omgeving. Voor Jessica was dat geen probleem: “Ik kwam al gauw op het idee om iets met de grachten van de stad te doen omdat daar een ongewoon dier leeft, de otter! Sinds 2016 is deze voor het eerst gezien en leeft daar tussen de woonbootjes.”
Het maken van de muurschildering wijkt wel erg af van hoe zij gewoonlijk schildert. “Dit komt door het grote formaat. Je wordt gedwongen met grotere kwasten te schilderen en daardoor ontstaat ook een lossere toets wat niemand van mij gewend is. Ook het materiaal, acrylverf, is anders. Normaal werk ik met olieverf dat langer nat blijft waardoor je kan mengen op het doek, acrylverf droogt anders van toon op. Maar het is een leuk proces om een keer te mogen uitvoeren en je leert er ook veel van. Dat de schildering in een nis zit is eigenlijk positief: het werkt als een lijst en het lijkt met deze compositie alsof je voor een aquarium staat. Dat het over een jaar weer wordt overgeschilderd vind ik zelf niet erg, het is een mooie manier om zo de studie af te sluiten!
Benieuwd naar het eindresultaat? De muurschildering is tijdens de eindexamententoonstelling van 3 t/m 21 juli in Pictura te bewonderen.

Jessica de Rover bezig met haar schildering in de nis in Pictura