Van Gogh: nog steeds een geweldige bron van inspiratie!

In de projectweek voor Vakscholing 1, 2 en 3-studenten stond deze keer Vincent van Gogh centraal. Na een lezing en een bezoek aan de expositie ‘Op reis met Vincent – Van Gogh in Drenthe’ in het Drents Museum in Assen, werd er al schetsend en schilderend onder leiding van Rein Pol op Vincents kunst gereageerd. Met heel verschillend én soms heel persoonlijk werk als resultaat.

Hieke Barels uit Vakscholing 2 vond het project erg inspirerend. “Ik ging er vol in en ik denk dat ik er veel uit heb kunnen halen en daar ben ik erg blij mee. Ook vond ik het fijn om meerdere dagen rond één thema te werken. De bedoeling was dat we ons lieten inspireren door Van Gogh. Het mocht van alles zijn: sommigen maakten een zelfportret in zijn stijl, anderen deden kleurstudies of materiaalstudies en maakten daarbij werken van hem na, weer anderen maakten eigen werk geïnspireerd door Van Gogh.”

Hieke Barels, Vakscholing 2, met rechts haar werk

“Ik ben naar buiten gegaan met de vraag: Wat zou Van Gogh schilderen als hij nu nog leefde? Vervolgens kwam ik in de Paradijstuin uit, een openbare tuin waar alternatievelingen creatief bezig zijn geweest een gezellige plek te creëren om samen te komen. Er lag kinderspeelgoed, stond een grote tent, waren huisjes gebouwd waar je naar binnen kon en gewoon kon zijn. Het deed mij denken aan de woningcrisis, aan mijn vrienden die op een alternatieve manier leven, op bootjes, antikraak, in gemeenschappen bij elkaar, en aan dat dat leuk is, sociaal en creatief, maar dat er ook een rauw randje aan zit. Het is niet altijd gemakkelijk, in de winter is het soms erg koud en oncomfortabel. Ik heb een paar schetsen gemaakt, een kleurstudie en uiteindelijk heb ik daar een van uitgewerkt op heel groot doek. Ik had nog nooit eerder zo groot gewerkt dus dat was een leuke uitdaging en al doende leer je daar een heleboel van. Rein en Xandra hielpen, maar ik vond het ook leuk om bewust mijn eigen keuzes te maken en zo te ontdekken wat wel en niet werkt. Ik ben Van Gogh nog meer gaan bewonderen om zijn gave om zoveel gevoel en sfeer te kunnen overbrengen in een schilderij en daarnaast de gedrevenheid en vastberadenheid waarmee hij werkte.”

Werk van Vakscholing 1-student Irina van Noordt

Ook Irina van Noordt was enthousiast over het project: “De begeleiding van Rein en het samenwerken met andere studenten was heel prettig en leerzaam. De bedoeling van het project was je in de kunst van Vincent van Gogh te verdiepen. Ik heb geprobeerd een zelfportret in de stijl van Van Gogh schilderen. Het was veel moeilijker dan ik eerst dacht. Door dit project heb ik meer inzicht in zijn creatieve proces en in zijn ontwikkeling als kunstenaar gekregen”.

Joland van der Helm uit Vakscholing 3 kwam zelfs uit bij haar jeugd. “Het project begon voor mij met een zoektocht naar wie Vincent eigenlijk was door een aantal van zijn brieven te lezen, podcasts te beluisteren en het boek ‘Mevrouw Van Gogh’ te lezen. Mede door dit onderzoek kwam ik er achter dat er een connectie was tussen zijn geschiedenis en de mijne”, vertelt ze.

Links Joland van der Helm, bezig met ‘haar dikke boom’. Rechts Rein Pol in gesprek met Gwendy Veldhuis en zittend achter haar ezel, Mieke Flipse

“Andries Bonger was een vriend van Vincent van Gogh, zijn zus Johanna was getrouwd met Theo van Gogh. Andries tweede vrouw was Françoise van der Borch van Verwolde. Ik woonde in mijn jeugd in Lochem, een plaats vlakbij Verwolde, dus kwam daar wel vaker. Op dat landgoed Verwolde staat een zomereik van 450 tot 500 jaar oud met een omvang van zeven en een halve meter. Deze stond er dus ook al toen Vincent op deze aarde rondliep. Hij had ‘De Dikke Boom’ van Verwolde kunnen schilderen als hij daar was geweest! Dat ik vroeger bij een ’nazaat’ van de barones in de klas zat en het feit dat er een Nikè op het landgoed staat maakte de cirkel rond! Het was duidelijk dat ik ‘De dikke boom’ ging maken. Het weekend voor het project ben ik ter plekke wezen schetsen, ik wist deze keer precies wat ik wilde en had er dan ook enorm veel zin in. Ik was het niet van plan maar toen de mogelijkheid zich voordeed om op een doek van anderhalf bij twee meter te schilderen leek dat toch wel logisch. Ik heb tijdens het proces geprobeerd in de stijl van Vincent Van Gogh te schilderen maar ook dichtbij mijzelf te blijven. Ik denk dat dat aardig gelukt is, mede dankzij de fijne begeleiding van Rein Pol. En ik vond het ontzettend gezellig om met studenten uit andere jaren contact te hebben, samen te schilderen en verbinding te zoeken.”