Maarten Dalstra maakt muurschildering in Pictura

Ieder jaar mag een eindexamenkandidaat de muurschildering in de nis van Kunstlievend Genootschap Pictura verzorgen. Dit jaar is de eer aan Maarten Dalstra. “Pictura vroeg om een schildering die te maken had met de schilderkunst, het pand, of de omgeving. Ik moest meteen denken aan de nauwe connectie tussen Pictura en de Klassieke Academie. Hoe wij van de Akerkhof zijn en zij van het Martinikerkhof. In de voorstelling heb ik de torens van deze kerken als element gebruikt om een beeldend verhaal neer te zetten. Het leek me een uitdaging om zo veel mogelijk diepte te creëren in zo’n smalle nis. Dit heb ik bereikt met een sterk warm-koud contrast en een zeer overdreven perspectief. De wijze van schilderen was voor mij wel een uitdaging, omdat ik normaal alleen van directe waarneming schilder. Daarom heb ik eerst een aantal verschillende digitale concepten gemaakt en vervolgens het beste ontwerp met ‘fysieke’ verf geschilderd. Deze twee studies heb ik gebruikt om uiteindelijk in acryl de daadwerkelijke muurschildering te maken. Tijdens het schilderen merk je echter dat sommige dingen die werken op een klein formaat, niet goed vertalen naar een schildering van twee meter groot. Gaandeweg moet je daarom meerdere aanpassingen maken en evolueert de compositie.”

Benieuwd naar het uiteindelijke resultaat? De muurschildering is vanaf de opening van de eindexamententoonstelling op 2 juli in Pictura te bewonderen.

Maarten Dalstra hoopt de torenhoge verwachtingen als afgestudeerde in te kunnen lossen