Derdejaars nemen deel aan City Experience

De stad Assen staat tot en met zondag 7 januari 2024 in het teken van Vincent van Gogh. Naast een bezoek aan de tentoonstelling ‘Op reis met Vincent’ in het Drents Museum kun je een wandelroute door het centrum maken langs kunstwerken geïnspireerd door de bijzondere kunstenaar. Aan deze zogenoemde ‘Van Gogh City Experience’ deden acht derdejaars studenten van de Klassieke Academie mee. 

Aan enthousiasme geen gebrek bij derdejaars studenten Jesamine Totañes, Laura Borgsteede en Ariënne Verrips

Meer dan dertig etalages in het centrum van Assen zijn beschilderd door urban sketchers en derdejaars studenten van de Klassieke Academie. Arriënne Verrips, Fred Morssink, Grietje van der Wal, Gwendy Veldhuis, Laura Borgsteede, Noah Remmelts en Heidi van Duuren werden door hun studiegenoot Jesamine Totañes gevraagd om deel te nemen aan dit omvangrijke project. Als mede-projectleider stelde Jesamine onder meer het team van kunstenaars samen en schilderde ze zelf ook een aantal etalages. “Dit was een uitdaging want schilderen op een raam is iets totaal anders dan op canvas. Veel van wat we op de academie leren, moesten we hier overboord gooien. Zo teken je bijvoorbeeld eerst de details en daarna pas de achtergrond. Je moet rekening houden met een donkere achtergrond [het interieur van de winkel] en mengen op een raam is onmogelijk. Te veel wit wordt te fel, te donker zie je niet en te veel streken over elkaar ook niet. Daarnaast is het oppervlak glad, dus de acrylverf en acrylstiften blijven lastig zitten. Je moet wachten tot de verf droog is en dan laagjes zetten. Je moet ook nog in spiegelbeeld schilderen zodat het beeld aan de buitenkant van de winkel goed staat. We hanteerden allemaal dezelfde werkwijze: een schets maken op groot papier, die aan de buitenkant van het raam plakken en aan de binnenkant overtrekken.”

Links Arriënne Verrips in de Kerk van Zweelo en rechts Heidi van Duuren

Jesamine bereidde zich goed voor op de opdracht. “Ik heb ‘echte Drenten’ gevraagd om mij te helpen met de Drentse taal. Ik wilde Van Goghs citaten in het Drents op het raam schrijven om zo verbinding te maken met Van Gogh. Daarna heb ik podcast van Annemiek Rens [hoofd conservator Drents Museum] geluisterd over het verhaal van Van Gogh in Drenthe. Ik heb zijn huis in Veenoord bezocht om meer over zijn verblijf in Drenthe te weten te komen en ben bij de kerk van Zweelo geweest. Mijn concept gaat over Vincent in relatie met wat ik doe als buitentekenaar.”

Lekker klooien
De voorbereiding van Fred Morssink is ook uitgebreid te noemen, hoewel hij van tevoren geen idee had waar hij instapte. Fred: “Ik verwachte een paar dagen ‘lekker klooien’, dat leek me gezellig. Toen werden we geïntroduceerd als kunstenaars en zagen we de grote etalageramen die we mochten gebruiken als canvas. De spanning bouwde zich toen wel op. We moesten vrij snel een concept inleveren en toen ik dat had gedaan, heb ik een paar weken lang in mijn atelier mijn ideeën op grote vellen papier uitgewerkt. Ook heb ik thuis meerdere proefjes gemaakt om het materiaal waarmee we gingen werken, de acrylstiften, te leren kennen. Vervolgens heb ik meerdere tekeningen op mijn iPad gemaakt om het verder uit te proberen. Ik ben erg trots op het werk dat ik heb neergezet. Ik ben ook erg blij met de fijne reacties die ik van voorbijgangers heb gekregen. Ik denk dat we samen hebben bijgedragen om kunst, ongetwijfeld met een heel kleine k, dichter bij de ‘gewone hard werkende mensch’ te brengen. Heel Van Goghs denk ik!”

Vakscholing 3-student Fred Morssink in actie

Spannend
Noah Remmelts vond de deelname een spannende uitdaging. Ze had voor dit project nog nooit een raamschildering gemaakt. “Vincent van Gogh is een voorbeeld voor mij. Zijn gebruik van kleur en verftoets vind ik inspirerend. Toch was het lastig om iets te bedenken dat te maken had met hem, bij de winkel paste én bij mijzelf. Een goede voorbereiding bij dit project was gewoon heel belangrijk, zodat je op locatie binnen de openingstijden de raamschildering kon realiseren. Ik ben tevreden met het eindresultaat en de winkeleigenaren waren ook super enthousiast, wat natuurlijk prettig is. Daarnaast heb ik hier veel van geleerd.”

Folder
De wandelroute is te lopen met een folder als gids. Deze folder is verkrijgbaar op diverse locaties zoals het Drents Museum, het Drents Archief en VVV Assen en brengt je langs de kunstwerken. Bij de kunstwerken staan qr-codes die je kunt scannen om meer over het verhaal erachter en de kunstenaars te weten te komen. De wandeling is op elk gewenst moment te maken.

Met dank aan Jesamine Totañes en Heidi van Duuren