Workshop Master Sam Drukker: wat een eyeopener!

“Wat een ontzettend interessante workshop! Wel heel intensief maar voor mij een echte eyeopener” vertelt Master 1-student Sacha van Aarde. “Ik heb geboeid geluisterd naar zijn diepgaande lessen over compositie, vorm/vlak, toon, richting, contrasten, beweging warm/koud, handschrift, textuur, dekkend en transparant en kleur. Na de theorie gingen we vol aan de bak met schilderen met beperkt palet. Alles wat Sam Drukker vertelde is zeker al voorbij gekomen de afgelopen vier jaar, maar nu kwam alles samen.”

Sacha van Aarde aan het werk

In de driedaagse Workshop Master van kunstenaar Sam Drukker wordt via beeldmateriaal intensief ingegaan op een aantal aspecten van het schilderen. De eerste dag ‘compositie’ en ‘tonaliteit’ waarna er door de Masterstudenten naar model wordt geschilderd. Op de tweede dag zijn ‘kleur’, ‘kwaliteits- en complementair kleurcontrast’ het uitgangspunt. De laatste dag wordt er ingegaan op ‘authenticiteit’ en ‘visie’, zeer waardevolle aspecten voor elke (toekomstige) kunstenaar.

Sam geeft uitleg met rechts achter haar ezel Sacha van Aarde

“Een nieuw inzicht dat ik heb gekregen is ‘loslaten’. Door niet te veel te denken maar door goed te kijken”, aldus Sacha. “Ik dacht altijd veel na over hoe een goede compositie te krijgen of hoe ik verhalend kan schilderen. Daardoor verlies je de ontspannenheid en spontaniteit in het schilderen. Door goed te kijken wat richtingen doen in de voor- en achtergrond, lijnen die terugkomen in de voorstelling en naar vlakken en die in je hoofd uit te knippen. Door de toetsen direct te schilderen en niet meer aan te komen, wordt het vanzelf een raak schilderij van compositie en spontaniteit en doordat je goed gekeken hebt naar al die vlakjes – in kleur, vorm en toon – wordt het vanzelf een echt verhaal. Het was verrassend om tijdens het bespreken van het werk te ontdekken dat ik heel anders heb geschilderd dan voorheen. Tijdens het schilderen lette ik niet meer op het model, maar op kleur, vlakken en toon, op lijnenspel en ritmiek. Natuurlijk gaat niet alles allemaal in een keer goed, want het is ontzettend veel, maar door veel te oefenen kan het alleen maar beter gaan!”

Links werk van Charlot van der Hoeven, rechts van Marianne de Groot

Werkbespreking op dag 2 van de Workshop Master van Sam Drukker