Vakscholing Schilderkunst

De overdracht van vakkennis, know-how en ambacht staat centraal in de Vakscholing. Je leert verschillende beeldende technieken en vaardigheden te beheersen. De opleiding duurt drie jaar. Je moet er toelatingsexamen voor doen. De gehele vakopleiding wordt afgesloten met een certificaat waarna je kunt doorstromen naar de tweejarige Masterscholing.


Meer werk van studenten: Klik hier

Foto’s: Xandra Donders


Aanmelding en toelating

Aanmelding voor de Vakscholing is mogelijk tot ca. 2 weken voor aanvang van de toelatingsexamens. Na aanmelding ontvang je thuisopdrachten, datum en tijdstip. Meld je aan via de rode knop Inschrijven.
Het toelatingsexamen bestaat uit een sessie modeltekenen van 2 uur. Zo krijgt de toelatingscommissie een indruk van je tekenvaardigheid. Daarnaast bespreken we de resultaten van een thuisopdracht en een overzicht van je meegebrachte werk. De toelatingscommissie bestaat uit 4 docenten uit het eerste en tweede jaar van de opleiding.
Jaarlijks laten we maximaal 22 studenten toe. Wanneer dit maximum wordt overschreden kom je op een wachtlijst. Daarbij telt de datum van aanmelding.

Aanmelden Kosten Studiegids Schilderkunst


Programma

Tijdens de Vakscholing leren onze docenten je in de loop van de jaren de geheimen van het klassieke schildersvak. In het eerste jaar ben je voornamelijk aan het tekenen en schilder je nog niet of nauwelijks. De accenten liggen op de basistechnieken, anatomie, de opbouw van het veld, vorm, toonwaarden en de suggestie van ruimte op het platte vlak. Daarnaast krijg je een introductie in de grafische technieken als hoogdruk, diepdruk en vlakdruk.
Het tweede jaar is een verdieping van en een vervolg op het eerste jaar. Je gaat dieper in op materiaal, schildertechnieken en het schilderen met een beperkt palet.
In het derde jaar ga je met kleur werken met onder meer aquarel, pastel, acryl en olieverf. Naast verplichte lessen kun je kiezen uit facultatieve vakken. Het theorieprogramma omvat kunstgeschiedenis (1e en 2e jaar) en kunstbeschouwing (3e jaar).

De week voor de herfstvakantie is gereserveerd voor excursies. De week voor de meivakantie is de projectweek waarin door (gast)docenten diverse projecten worden georganiseerd.


Lesaanbod

In de Vakscholing volg je per studiejaar 4 praktijklessen van 2,5 uur en één theorieles van 1,5 uur. De lessen vinden plaats op twee opeenvolgende dagen en staan per studiejaar vast. Kom je van ver, dan kun je toch alle lessen met één overnachting per week volgen. De nodige afspraken met werkgevers kun je lang van te voren maken.


Beoordelingen

Twee keer per jaar word je beoordeeld tijdens de werkbesprekingen van je werk uit het afgelopen semester. Het ontwikkellingsproces weegt bij de beoordeling zwaarder dan de getoonde resultaten.