Studenten zien perspectief in project met Frank Hutchison

In 1604 verscheen het boek ‘Perspectief’ van Jan Vredeman de Vries. Op de gravures in dit boek zijn tekeningen te zien die inzichtelijk maken hoe met perspectief de suggestie van ruimte kan worden weergegeven. Het is het uitgangspunt voor het academiebrede project met docent Frank Hutchison. Met een tegelpatroon als basis kun je een perspectivische tekening maken, een ruimte creëren die je kunt vullen met je eigen ontwerp.

Nienke Zuidema, Kim Buisman en Titus van Os tijdens het project van Frank Hutchison

Links werk van Nienke Zuidema en rechts van Titus van Os

Kim Buisman had er zin in: “Perspectief is een van mijn favoriete onderwerpen dus ik was heel benieuwd naar het project. Ik had een schetsje meegenomen van een grote stationshal en was benieuwd hoe ik die compositie kon construeren met het perspectiefsysteem van Vredeman de Vries. Uiteraard had ik het mezelf extra moeilijk gemaakt door een dubbele horizonlijn te hanteren zoals ik in de voorbeeldafbeeldingen had gezien. Na de eerste dag stonden er heel veel potloodlijnen op het grote vel papier maar zag ik de voorstelling nog niet echt ontstaan. Gelukkig kon ik met de tips van Frank toch de ruimte verder vormgeven. Het bleek slim om een aantal objecten in je beeld te plaatsen die puur bijdragen aan het perspectief. Dat werkte! Aangemoedigd plaatste ik een centrale figuur als repoussoir op de voorgrond en toen kwam het geheel echt tot leven. De laatste dag kon ik met tonaliteit de dieptesuggestie verder versterken. Verassend genoeg was het resultaat dynamischer dan ik in eerste instantie had durven hopen. Heel leerzaam en inspirerend om in een klein groepje zo de diepte in te duiken”.

Werk van Kim Buisman

“Perspectief uitgelegd in drie dagen tijd door Frank Hutchison wierp voor mij een geheel andere kijk op het voor mij al ingewikkelde onderwerp. Ik ging het project aan samen met klasgenoot Sacha en dat betekende veel en goed overleggen: hoe gaan we het aanpakken?”, vertelt Elina Zijlstra.
“De eerste twee dagen stonden in het teken van tekenen, brainstormen, het verkennen van de methode en het tekenen van een grid. Het brainstormen hielp ons om tot een idee te komen wat uiteindelijk op dag 1 toch misging”, vult Sacha van Aarde aan. Elina: “Wellicht kwam het omdat we op een heel groot vel moesten tekenen, terwijl de kleinere studie vooraf heel vlot ging. Maar we hadden achteraf gezien ook geen goed voorbeeld gekozen. Dit was een bestaand kunstwerk, een los geschilderd werk waarbij het perspectief moeilijk was te herleiden. Sacha en ik gingen op dag 2 dus weer met volle moed aan de slag met een nieuwe tekening.” Deze keer hadden ze zelf een thema bedacht, wat ook beter bleek te passen in de perspectieftekening. Sacha: “We hebben een nieuw plan op ons nieuwe grid getekend en besloten de laatste dag een maquette te maken, wat een perfecte manier bleek om onze ideeën in de praktijk te brengen.” Elina: “Het werd een kijkdoos van foam, een museum dat wij van diverse lichtbronnen hebben voorzien waarbij de lichtval een belangrijke rol speelt. Ik ben erg blij met ons eindresultaat. We willen in de lessen die we nog hebben van Frank de kijkdoos verder vormgeven plus foto’s maken die we daarna willen gaan schilderen en dan vooral letten op het lichtspektakel dat je krijgt in de kijkdoos.”

Elina Zijlstra en de maquette die ze samen met Sacha van Aarde maakte

Ze zijn blij dat ze mee hebben gedaan met het project. Sacha: “Een inzicht dat ik heb opgedaan, is het belang van een goed geconstrueerd grid als voorbereiding op het schilderen. Door eerst een stevige basis te leggen, kun je later vrijer en creatiever schilderen, terwijl de constructie stevig blijft. Dit principe zal ik zeker toepassen in mijn toekomstige werk, zoals in mijn interieurschilderijen, maquettes en diorama’s. Al met al was het een geslaagd project en een super leerzame ervaring, die ik met veel plezier meeneem vlak voor mijn afstuderen. Het heeft me niet alleen nieuwe technieken bijgebracht, maar ook het belang van samenwerken en een goede voorbereiding benadrukt”. Elina kan het alleen maar beamen: “Drie geweldig leuke dagen, leerzaam en met veel feedback tevreden naar huis. Vooral veel met elkaar gelachen en geleerd van onze fouten, wat werkt niet en wat werkt dus wel bij perspectief!”

Titus van Os in de weer met de meetlat