Op bezoek bij Peter Durieux in Frankrijk – zomer 2016

door Esther Schlebos en Simone Visser

Zo gaat dat: les van Peter Durieux en een student die een balletje opgooit: hoe zou je het vinden als we je in Frankrijk komen bezoeken, als je daar het werk bent?’

Binnen korte tijd was het een feit. 12 studenten en een docent op weg naar Le Coulet om Peter in ‘zijn’ landschap te bezoeken en met hem te werken.

Aan de rivier l’Erieux met Durieux. Ieder gaat met zijn eigen spullen, eigen achtergrond en eigen verwachtingen op pad.

Le Coulet een heel klein gehuchtje, gelegen in de Ardeche. Bewoonbaar gemaakt en door een van origine Nederlands stel Wim en Muriel. Een plek waar de natuur en de mens hun eigenheid laten zien. Zichtbaar in de werken van Peter. Een aantal studenten voelt zich welhaast een “indringer”…. Hoe kun je hier werken als het landschap al zo sterk en krachtig is vastgelegd….
Heel herkenbaar is het landschap uit het werk wat hij gemaakt heeft.

Elke ochtend om 7.00 uur gaan we op pad, naar de rivier, de berg op, struinen in en om de gebouwen en ruïnes van Le Coulet. Alles wordt onder de loep genomen en vast gelegd. Tekeningen, schilderingen, ieder vanuit het eigen perspectief en verwachting op een plek van keuze, in hetzelfde landschap, met hetzelfde licht.
Zo ontstaat er een ander beeld met de eigenheid van eenieder.
Omgeven door de geur van Rozemarijn en wilde Orchideeën, de klim-en klauterpartijen in de heuvels, de tochten naar en door de rivier, hout en steen in allerlei vormen en kleuren. Gesprekken over het licht. Het zonder onderbreking (behalve om de inwendige mens te verzorgen) werken werpt zijn vruchten af, ieder verbetert zichzelf.
De zorgzame hand van Muriel en Wim maakten het voor ons mogelijk om zo intensief bezig te kunnen zijn. Wát hebben we heerlijk gegeten en gedronken.

Advies: van harte aan te bevelen om zo samen met je jaargenoten en docenten bezig te zijn met deze gedeelde passie.

Verslag en foto’s 2e jaars studenten Esther Schlebos en Simone Visser op bezoek bij docent Peter Durieux in Frankrijk, mei 2016.