Kort nieuws

Meld je aan voor het toelatingsexamen van de Vakscholing!

Meld je nu aan voor de Vakscholing van de Klassieke Academie! Heb je altijd al een kunstvakopleiding in de rijke Nederlandse figuratieve traditie willen volgen waarbij je alle kneepjes van het vak leert, meld je dan aan voor de toelatingsexamens op 21 en 22 juni. Je wordt opgeleid tot een eigentijdse beeldende kunstenaar door professionele docenten uit de beroepspraktijk. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Of volg een meerdaagse workshop in de zomer

Als je graag in de zomer aan de slag wilt kun je naast de vertrouwde Zomeracademie ook een meerdaagse workshop volgen. Anna Maria Vargiu verzorgt de workshop Modelschilderen (28 juni t/m 1 juli), je kunt met Joost Doornik Buiten schilderen langs de Drentse Aa (3 t/m 5 juli) of volg on line de gloednieuwe workshop Introductie Digitaal Schilderen met  Louella Hendriksen (6 t/m 8 juli). Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Workshop Introductie Digitaal Schilderen


Matthijs Röling 80: feest in Museum Nienoord!

Tot en met 9 september is de tentoonstelling ‘Matthijs Röling en kunstenaarsvrienden’ in Museum Nienoord in Leek te zien, want: Matthijs Röling 80! Hij wordt bewonderd als een van de allerbelangrijkste figuratieve schilders in naoorlogs Nederland. En als een kunstenaarspersoonlijkheid die meerdere generaties kunstenaar inspireerde, tot de dag van vandaag. Tijdens zijn werkzame leven als docent verbonden aan de ABK Minerva en ook als docent vanaf de start betrokken bij de Klassieke Academie. Museum Nienoord nodigde een aantal kunstenaarsvrienden uit om met hem zijn verjaardag te komen vieren, onder hen docenten en ex-docenten van de Klassieke Academie. In de tentoonstelling wordt Rölings werk omringd door dat van onder meer Wout Muller, Henk Helmantel, Fie Werkman, Martin Tissing, Olga Wiese, Sam Drukker, Ben Rikken, Jacqueline Kasemier, Pieter Pander, Jannes Koetsier, Rein Pol, Piet Sebens en Jan van der Kooi.

Zelfportret van Matthijs Röling


Levensecht, een expositie met dieren en stillevens

Nog meer werk van (oud-)docenten en alumni van de academie is tot en met 18 juni te zien bij Galerie Autrevue in Heerenveen: ‘Levensecht, een expositie met dieren en stillevens’. “Dieren zijn meestal je beste vrienden, heel soms je grootste vijanden. Kunst kan je daarmee confronteren.” Op deze tentoonstelling zijn schilderijen van o.a. Jan van Loon, Rein Pol, Bas Nijenhuis, Gabriëlle Westra, Randolph Algera, Janey Robertson en Olga Bijzitter te zien en bronzen beelden van Cindy Sprokel, Gabriëlle Westra en Heleen Kater.

‘I will follow you’ van Bas Nijenhuis


Nieuwe gezichten in de jury van de Prix de Norvège

Vanaf 2013 wordt elk jaar, tijdens de uitreiking van de diploma’s, aan twee afstuderende studenten van de Klassieke Academie voor Beeldende kunst de Prix de Norvège uitgereikt. De prijs bestaat uit een geheel verzorgde reis naar de Noorse Fjorden, op uitnodiging van de Noorse Nederlander en kunstliefhebber Egbert Pijfers. Hij laat op deze manier elk jaar weer veelbelovend talent inspiratie opdoen in de indrukwekkende natuur van Noorwegen. De jury van de Prix de Norvège bepaalt welke studenten de prijs ontvangen. Na 10 jaar jureren besloot Henk Helmantel hiermee dit studiejaar mee te stoppen. Rein Pol gaf aan in 2023 nog te jureren, maar in 2024 zijn plaats beschikbaar te stellen. Hij verzocht op tijd te zoeken naar nieuwe juryleden om de overgang goed te laten verlopen. In juni 2023 zal de jury, op voordracht van Egbert Pijffers, bestaan uit de leden Rein Xandra Donders, Marein Konijn, Marja Dijkstra en Rein Pol voor het laatste jaar. De jury bestaat dan in 2024 weer uit drie leden. Xandra Donders is vanaf de start van de Klassieke Academie docent, Marja Dijkstra en Marein Konijn hebben tijdens de diplomering in 2017 en 2019 naast hun diploma ook de Prix de Norvège in ontvangst mogen nemen en zijn nu actief als beeldend kunstenaar.