Levensgroot modelschilderen met Arthur Stokvis

Tijdens het project Levensgroot Modelschilderen voor Vakscholingstudenten door Arthur Stokvis lag de focus op het snel bepalen van de compositie in vlakken over het gehele schilderij, van hoek tot hoek. Daarnaast werden voorbeelden bekeken en besproken van het model in de hedendaagse schilderkunst.

Student Charlot van der Hoeven aan het werk onder toeziend oog van Arthur Stokvis

De studenten zijn enthousiast over het project. “Heerlijk, drie dagen lang ondergedompeld in alleen maar modelschilderen! En hoe! Dit was modelschilderen in het groot!!”, aldus Mirjam Ruesink uit Vakscholing 2. “Ik heb zo ontzettend veel geleerd; ik ben niet bang meer voor zo’n groot formaat doek. Je moet met alles in het groot gaan denken: grote kwasten, grote hoeveelheden verf mengen en met grote snelle gebaren/toetsen alles opzetten. Heerlijk experiment en mooie studies gemaakt!”
Charlot van der Hoeven uit Vakscholing 3 kan dat beamen: “Ik vond het een super leuk project. Model kun je nooit genoeg doen vind ik, maar in een andere ruimte, met een nieuwe docent en een dag per stand geeft toch ook weer een heel andere invalshoek. Grootformaat was daarbij ook lekker.”
Voor Vakscholing 2-student Jesamine Totañes was het zelfs een droom om te werken op een groot formaat drager. “Ik werk vaak vanuit mijn schetsboek, dat is dus flink kleiner. Tijdens zo’n projectweek kan ik een beetje uit mijn comfortzone stappen met het grote formaat. Je bent dan toch anders bezig, met dingen loslaten, details bijvoorbeeld, maar met meer focus op grote vlakken en het creëren van een interessante compositie.” Eerstejaars Anita Lof vond het ook een tof project: “Ik heb zelf weinig schilderervaring dus het voelde als het diepe maar heb enorm veel plezier gehad en veel geleerd. Arthur kwam regelmatig langs voor wat strenge feedback of hield zich wijselijk stil in mijn geval.”

Arthur Stokvis (1981, Groningen) studeerde aan Academie Minerva en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent, België. Zijn werk bestaat uit schilderijen en wandschilderingen. Hij werkt als gastdocent in binnen- en buitenland en begeleidt pas afgestudeerde kunstenaars. De studenten waren zeer tevreden met zijn manier van werken.
“Arthur vond ik een fijne docent vanwege zijn enthousiasme en omdat hij heel concrete feedback geeft zonder je een bepaalde kant op te duwen. Het werk van iedereen was heel divers en de feedback dus ook”, aldus Charlot. Mirjam vond dat het programma goed was opgebouwd. “De eerste ochtend hebben we wat snellere standen met houtskool geschetst en vervolgens de middag één stand geschilderd. De tweede dag besloot ik nog groter te gaan en heb ik twee vellen aan elkaar gepakt: écht levensgroot model schilderen 1.60 x 1.10 m. Leuke uitdaging! Soms was het doorploeteren en ging het wat minder lekker maar dat hoort nou eenmaal bij het creatieve proces.” Jesamine: “Arthur is heel alert. Hij ziet meteen of het werk de goede kant op gaat of als we een foutje maken. Het is fijn dat hij ons eerst leerde kennen, vroeg wat we normaal doen op de academie en ook daarbuiten, voor hij advies gaf. Zo paste hij de workshop eigenlijk een beetje aan op ons handschrift als kunstenaar, bleven we bij onszelf en gaf hij advies over een goede houding, tonaliteit en het opbouwen.”

Jesamine Totañes uit Vakscholing 2 geconcentreerd aan het werk

Het mooie is dat er bij deze projecten studenten meedoen uit Vakscholing 1, 2 en 3. “Op de academie komen we natuurlijk weinig studenten van andere jaren tegen door de verschillende lesdagen maar we zien natuurlijk wel hun werk hangen aan de muur. Tijdens de projectweek kunnen we kennis maken met de gezichten achter het werk”, vertelt Jesamine. “Super gezellig om tijdens de pauze te kletsen en op de laatste dag van de projectweek de door de academie geregelde borrel te doen.” Anita is het daarmee eens: “Erg leuk, de mix van verschillende jaren door elkaar en daar leer je veel van!” Mirjam: “Fijn dat Arthur iedereen door elkaar heeft gezet. Dit project heeft zeker geholpen bij hoe ik voortaan tegen modelschilderen aan kijk; het heeft mij wat meer zelfvertrouwen gegeven”.

Enkele tijdens het project Levensgroot Modelschilderen gemaakte werken

Charlot: “Na deze dagen heb ik me voorgenomen om meer hedendaags werk te gaan bekijken en mijn inspiratieportfolio te ontdoen van alles wat ik eigenlijk bij nader inzien toch te saai of te tuttig vind”. Jesamine: “Details can be a killer. Omdat ik meestal details laat zien in mijn werk om een interessante tekening te maken vond ik het eerst een uitdaging om mijn stijl te gebruiken op een grote drager. Schilderen kan ook interessant zijn zonder kleine details. Als het maar klopt qua compositie en perspectief en houding. Door het meer benadrukken van licht en donker, goede houding en totaliteit van vlakken. Zoals onze docenten wel zeggen: ‘Schilderen is net als werken in de bouw: eerst moet je een goede fundering bouwen en dan een volledig ingerichte muur, een goede installatie en pas als laatste kun je dan wat gordijnen en huisdecoraties ophangen’.”