Winnaars Prix de Norvège 2022

De Prix de Norvègewinnaars van 2022, Fleur Krist en Maaike van Veen, zijn net terug van hun trip naar Noorwegen. Elk jaar worden twee afgestudeerde studenten beloond met een geheel verzorgde reis naar de Noorse fjorden, op uitnodiging van de Noorse Nederlander en verzamelaar Egbert Pijfers. Hij laat op deze manier veelbelovend talent inspiratie opdoen in de indrukwekkende natuur van Noorwegen. En dat is gelukt!

Fleur Krist: “Noorwegen had voor mij veel nieuwe ervaringen: eerste keer heel ver van huis, slapen op een boot en met de trein als een soort achtbaan door het landschap heen reizen. In de trein hadden we Egbert bericht over hoe mooi het uitzicht was, hij vond dat wel grappig en dacht dat wij het sarcastisch bedoelden want boven in de bergen kon hij zijn hand door de mist bijna niet meer zien. Zo stapten we even later in zijn auto op weg naar de hut boven in de bergen. Onderweg zagen we de mist langzaam dikker worden en gaf het een magisch gevoel om tussen de bomen door met de auto de berg op te klimmen. In de hut was het gezellig en werden we warm ontvangen, aan niets ontbrak het ons. Iedere maaltijd bevatte wel een typisch Noors gerecht, makreel in tomatensaus op brood of de Noorse pindakaas: kaviaar uit een tube die we ook mee naar huis kregen als souvenir.

Studies van Fleur Krist

De volgende ochtend werd ik al om 6 uur wakker vol spanning en nieuwsgierigheid, want we konden gaan schilderen! De lucht was opgeklaard en er lagen enkele wolkjes in het dal. De toppen van de berg kleurden oranje van de opkomende zon terwijl ze in de verte steeds blauwer werden. In de koude wind kon je de naaldbomen ruiken, maar al snel werd het in de loop van de middag aangenaam warm. Ook in de regen konden wij goed aan de slag, zo hebben we in Hotel Dalen ons kunnen vermaken met de prachtige interieurs en konden we een kijkje nemen in een van de kamers bij het Bø Museum. Maar daar bleef het niet bij, want ook in de kofferbak was er genoeg ruimte voor ons twee om vanuit te schetsen en te schilderen, zo konden we overal terecht.

De vijf jaar op de Klassieke Academie heeft mij goed voorbereid om het Noorse landschap te kunnen vastleggen, ik ben erg benieuwd naar wat ik ga maken van alle studies van de afgelopen dagen. Hopelijk kan ik met mijn schilderijen een stukje van Noorwegen laten proeven en de magie van dit landschap overbrengen.

Het Noorse avontuur van Maaike en Fleur haalde zelfs de krant!

Maaike van Veen vond het ook een heel bijzondere, indrukwekkende ervaring: “Waanzinnig, wat is Noorwegen groot! De afstanden zijn langer, de bergen zijn hoger, de meren zijn groter, de bergen zijn blauwer en de wolken zijn dichterbij dan ik dacht. Egbert noemde het een werkvakantie en dat klopte. We hebben vier dagen knalhard gewerkt om de sfeer van Noorwegen op het doek te zetten, het lijkt nog geen recht te doen aan de werkelijkheid. Egbert en Anne Pijfers hebben ons meegenomen naar indrukwekkende sluizen met 25 meter hoogteverschil, prachtige uitzichten over dalen en bergen, het imposante Hotel Dalen gebouwd in 1892, stavkirke van 1000 jaar oud, een spontaan bezoek bij de Noorse kunstenaar Elisabeth de Lunde, héél inspirerend. Op de terugweg in het donker noodrem voor een eland, ruim twee meter hoog! Bizar zo groot. We zaten in het appelgebied van Noorwegen, dus zelfs de appels zijn daar groter, roder en sappiger. Egbert en Anne, bedankt voor deze onvergetelijke ervaring! Ik kan niet wachten om dit alles op het doek te zetten.”

Twee werken van Maaike van Veen