Maaike van Veen maakt de muurschildering in Pictura

Ieder jaar mag een eindexamenkandidaat de muurschildering in de nis van Kunstlievend Genootschap Pictura verzorgen. Dit jaar is Maaike van Veen de gelukkige. “Mijn afstudeerwerk bestaat uit stedelijke landschappen en ik heb een grote liefde voor kruispunten en spoorwegovergangen. Ik wil dan ook graag iets dergelijks schilderen in de nis.”

“Het idee is een gedeelte van een kruispunt in Groningen te schilderen met op de voorgrond de ‘zebra’-palen met verkeersborden en op de achtergrond het silhouet van een herkenbare locatie in Groningen. Een verticale nis voor een landschap is een uitdaging, maar daar heb ik wel ideeën voor. Ik heb een technische achtergrond: dertig jaar geleden studeerde ik aan de HTS Weg- en Waterbouwkunde en ik werk (naast mijn opleiding) bij de afdeling Stadsbeheer van de gemeente Hoorn. De keuze voor mijn tekeningen en schilderijen is ook vaak technisch, gewoon omdat ik dat mooi vind. Ik kan echt genieten van kruispunten met alle paaltjes en borden, belijning op de grond en lampen. Ik heb een ronde door de stad gedaan om te zoeken naar wat ik mooi zou vinden en anderen zouden herkennen. Het grappige vind ik dat soms mensen zeggen: dat je dát nu juist schildert, dat is toch helemaal niet mooi? Maar ik vind het mooi en op de een of andere manier vinden zij het dan ook wel weer mooi. We begrijpen elkaar dan ook wel.”
Voordat Maaike ging starten met het werken in de nis, heeft ze ter plaatse tekeningen en een plein air schilderij gemaakt. “Dat zijn studies om het grotere werk goed te kunnen maken. Want van alleen een foto, kan ik niet werken. Al gebruik ik foto’s ook wel, de buitenstudies vooraf zijn voor mij onmisbaar.”

Benieuwd welk stukje Groningen Maaike als onderwerp heeft gekozen? De muurschildering is vanaf de opening van de eindexamententoonstelling op 3 juli in Pictura te bewonderen.

Maaike van Veen bezig met het opzetten van de muurschildering in de nis bij Pictura