‘Eindelijk was het dan zover: naar Noorwegen!’

Elk jaar worden twee afstuderende studenten beloond met de Prix de Norvège, een prijs die bestaat uit een geheel verzorgde reis naar de Noorse fjorden, op uitnodiging van de Noorse Nederlander en verzamelaar Egbert Pijfers. Hij laat op deze manier veelbelovend talent inspiratie opdoen in de indrukwekkende natuur van Noorwegen.

De winnaars van 2020, Johan Gibcus en Janey Robertson, én van 2021, Olga Bijzitter en Greetje Teerink, gingen dit jaar samen naar Noorwegen. Door corona werd de trip iedere keer uitgesteld. Ze ontmoetten elkaar op Schiphol en het klikte gelukkig meteen. Op 18 mei zijn ze geland in Alesund en Egbert Pijfers stond hen op te wachten en heette hen van harte welkom in Noorwegen. Het avontuur kon beginnen! Hieronder een impressie van hun ervaringen in tekst en beeld.

“We hebben op allerlei manieren gereisd door het landschap: te voet, in de auto en met de boot. De talloze veerboten, de bruggen en tunnels die zich diep in hebben laten graven onder de fjorden. De Eiksundtunnel is er zo een. Die gaat tot 287 meter onder zeeniveau. Hier maar niet te veel over nadenken, de massa water die zich boven je bevindt.”

Studie van Greetje Teerink

“Er zijn diverse manieren om het natuurschoon te verbinden en te verkennen. Na iedere bocht een nog mooier fjord en een pauze nemen bij zo’n fjord en je voeten even in het ijsblauwe water dompelen. Daarnaast hebben we ons laten verrassen door nog met sneeuw bevlekte bergen, waar de toppen af en toe verdwenen tussen de sluierende wolken. De bergwanden glijden omlaag in het blauwe, heldere water, onderbroken door huizenhoge en klaterende watervallen. We hoorden een lawine naar beneden schuren. Het was magisch! Bedrieglijk langzaam maakte ze zich los van de aarde en nam veel losse stenen mee. We hebben verhalen over Vikingen gehoord en luisterden aandachtig naar de oude Noorse sagen. O ja, bijna vergeten: we hebben een trol gezien en moesten rennen voor ons leven!”

Boven een aquarel van Janey Robertson, onder een van Olga Bijzitter

“Deze indrukken willen we vereeuwigen om het geweldige gevoel te herinneren aan deze bijzondere tijd in Noorwegen. We hoefden niet na te denken over wat we gingen vastleggen of te kiezen welke luchten, fjorden of welk water we gingen fotograferen en/of schetsen. De informatie bood zich ieder moment van de dag en nacht vanzelf aan, de luchten hadden iedere keer een andere kleur. Dit hebben wij omgezet in onze verbeelding en geïnterpreteerd op onze eigen manier.”

“Tot slot: we hebben ontzettend genoten en zijn dankbaar voor de fantastische gastvrijheid van Egbert en zijn vrouw Anne en diens hele familie. De eetruimte werd omgetoverd tot werkruimte, met het prachtige uitzicht over het fjord, waar we konden tekenen en schilderen. Al met al is het een onvergetelijke, inspirerende ervaring geweest!”

Schetsen van Johan Gibcus