Kunst kijken in hartje stad bij De Stadsgalerie

In 2021 opende in het centrum van Groningen De Stadsgalerie haar deuren. Deze is opgericht door onder andere oud-student van de Klassieke Academie Marein Konijn en (oud-)docenten Joost Doornik, Esther Leuvenink en Peter Durieux en exposeert werk van hedendaagse figuratieve kunstenaars.

De oprichters van De Stadsgalerie met v.l.n.r.: Magna Postma, Peter Durieux, Joost Doornik, Annemarie de Groot, Esther Leuvenink en Marein Konijn.

Joost Doornik vertelt: “Ik zat tijdens de lockdown alleen in het pand aan de Oude Boteringestraat met een pop-up-expositie. In maart 2021 betrok ik Peter Durieux bij mijn plan hier een galerie te beginnen. Samen met hem hebben we er toen vier kunstenaars bij gezocht die mee zouden kunnen doen.” De keus voor Peter was voor de hand liggend. “Peter ken ik als atelier-genoot en ik waardeer zijn werk.” Drie van de andere kunstenaars zijn alumni van de Klassieke Academie. “Hierdoor heeft de galerie een eenheid wat betreft het getoonde werk, de kunstenaars hebben immers dezelfde achtergrond”. Toch is er een grote verscheidenheid in het oeuvre te zien van de oud-studenten. “Zij zijn gevraagd omdat we hun werk interessant vonden.” De Stadsgalerie is voornamelijk gericht op figuratieve schilderkunst en grafiek. “Aan een ruimtelijke collectie wordt nog gewerkt”, aldus Joost. Op de vraag wat de galerie onderscheidt van andere galerieën in de stad Groningen antwoordt hij: “Wij zijn vrijwel de enige galerie in de binnenstad. Dat komt in Nederland eigenlijk amper voor. Verder brengen we alleen interessant figuratief werk waarbij we de gemiddelde kwaliteit hoog proberen te houden.” Ben je nieuwsgierig geworden en mocht je eens een kijkje willen nemen aan de Oude Boteringestraat 7, dan kun je er elke donderdag tot en met zondag terecht van 13 tot 17 uur.