Alles kan en alles mag bij de lessen van Sam Drukker

‘Alles kan en alles mag binnen de kunst’. Dat is wat Sam Drukker de studenten tijdens zijn lessen duidelijk wil maken. Drie dagen van kijken, schilderen en nog eens kijken.

Elke dag start met een bespreking, waarna de studenten zelf aan de slag gaan met het schilderen van model. Tijdens deze sessies loopt Sam langs de ezels om feedback te geven, maar vooral om studenten bewust te laten kijken naar wat ze zien. Later worden de werken gezamenlijk uitgebreid besproken.

Iedere verfstreek is een keuze, de streek daarop is weer een reactie op de verfstreek daarvoor. Zo ontstaat een spel waarbij je als kunstenaar steeds reageert op wat je ziet. Kunst is niet te vangen binnen een recept, het is een constante zoektocht naar evenwicht in je beeld. Masterstudent Saskia Moerenhout zegt hierover: “Wat ik heb onthouden is dat je jezelf steeds moet afvragen welke streek je zou zetten als je er nog maar een mocht maken. Zo blijf je bewuste keuzes maken.”  Ina van Berkum beaamt dit. “Wanneer je op deze manier werkt moet je radicaal zijn. Dit maakt een schilderij krachtiger. Je komt sneller tot een essentie.”

Studies van Masterstudent Pleun Procee

Goed kijken is heel belangrijk bij het schilderen. Het gaat erom dingen te zien zoals ze zijn, zonder daar een specifieke betekenis aan te geven. Als kunstenaar zie je de werkelijkheid in vlakken, tonen en kleuren. Het onderwerp is hieraan altijd ondergeschikt. De studenten proberen deze drie dagen zo onbevangen mogelijk te kijken naar wat ze zien. Dat is een hele opgave. Inge Peeze vindt deze nieuwe manier van kijken inspirerend. Marjet Visscher voegt toe: “Wat je hier leert is kijken, kijken en kijken. Je leert schilderen wat je ziet en niet wat je denkt te zien.”

Een van de belangrijkste lessen van Sam Drukker is dat alles kan en mag binnen de kunst. Je moet je eigen kwaliteiten leren zien, dat is de basis. Petra Bakker: “De lessen zijn bevrijdend en inspirerend, mede omdat Sam iedereen op zijn eigen manier ondersteunt. Het gaat erom je eigen sterke punten te vinden. Wanneer je je hier bewust van wordt verdwijnt de onzekerheid naar de achtergrond. Waardeer je eigen kwaliteiten.” Met deze conclusie worden de Masterlessen afgesloten en vertrekken de studenten met inzichten waar ze hopelijk jaren mee vooruit kunnen.