Masterles Glaceren door Piet Sebens

Studenten Masterscholing konden zich in de projectweek aanmelden voor de masterles Glaceren door Piet Sebens. Rond het glacis hangt in de schilderkunst een geheimzinnig waas. Het zou een wondermiddel zijn om te komen tot een rijker scala aan toon en kleur.

In de 15e eeuw pasten de gebroeders van Eyck deze techniek al toe in hun beroemde altaarstuk ‘Het lam Gods’; een fonkelend kleurgebruik gepaard aan een grote ruimtelijkheid. Dit alles om te komen tot een verbluffend overtuigende weergave van de werkelijkheid. In ‘Het Joodse bruidje’ gebruikte ook Rembrand het glacis, maar dan vooral om structuurrijke lagen in te wassen. Matthijs Röling past het glacis ook op deze manier toe. Eigenlijk is het glacis niet meer dan een gekleurd filter dat over (bepaalde partijen) van een werk wordt gelegd dat al voor het grootste gedeelte is voltooid. Het is bij uitstek geschikt om de puntjes op de i te zetten: het is het peper en zout van een schilderij. Het glacis geeft de olieverf een boost.

Piet Sebens geeft Masterstudent Beja Peetsma aanwijzigingen tijdens zijn masterles Glaceren

Student Beja Petsma kijkt tevreden op de lessen terug. “Piet Sebens bouwde de lessen goed op. Op dag 1 theorie, het waarom van het glaceren. Opbouw van je voorstelling, schets, onderschildering van acryl en daarna olieverf. Op dag 2 voorbeelden in de kunstgeschiedenis met uitleg over de glaceertechniek in het schilderij en vervolgens een oefening glaceren op kleur. Dag 3 gingen we naar het atelier van Sebens. Daar gaf hij uitleg en ging hij ons voordoen hoe glaceren werkt. We brachten een bezoek aan Minerva vanwege een groot doek dat daar hangt gemaakt door Matthijs Röling en Wout Muller. Tot slot gingen we oefenen in het glaceren met het schilderij dat we gemaakt hadden. Glaceren brengt meer diepte aan kleur met zich mee of je kan er kleur mee dempen.”

Roxana Castro-Kooi vond de lessen kort, krachtig en vooral zeer leerzaam. “Glaceren is een subtiele en veilige manier om verbinding en diepte in je werk te creëren. Ik ga deze techniek zeker vaker in mijn werk gebruiken. Het is een geslaagde week geweest!”