‘Frida’s leven kan niet anders dan inspireren!’

De projectweek van de Vakscholing stond in het teken van Frida Kahlo. Deze begon met een bezoek aan de tentoonstelling ‘Viva la Frida!’ in het Drents Museum, een expositie die indruk maakte op de studenten en genoeg inspiratie opleverde om zelf mee aan de slag te gaan.

De enthousiaste groep Vakscholingstudenten in het Drents Museum

Aad Hoogeveen was enthousiast over de bijbehorende lezing: “De levensloop van Frida was tragisch maar getuigt tegelijk van een enorme levenskracht. Zij bracht dit tot uitdrukking in haar zeer persoonlijk, indringend oeuvre dat wij aansluitend in de tentoonstelling konden bekijken.” Joland Rijkelijkhuizen is het hiermee eens. “Met de opgedane voorkennis over het leven van Frida in het achterhoofd bekeek ik de geweldige tentoonstelling met meer diepgang.”
Naast schilderijen van de kunstenares zijn ook persoonlijke bezittingen en foto’s van haar te zien. Dit maakte het volgens Ekaterine Yakovleva mogelijk om anders naar haar werk te kijken, en een betekenis te zien in haar schilderijen, die anders onzichtbaar zou blijven. “Bijzonder om te zien dat schilderijen en attributen samenkomen en je zo een beeld geven van een bijzonder mens en kunstenares,” vertelt Joland. “De mooie foto’ s waren een prachtige aanvulling op de soms heftige schilderijen met een boodschap. Door kennis te maken met het leven van Frida Kahlo werden wij uitgenodigd om na te denken over onze eigen (binnen)wereld en deze weer te geven. Voor mij was het wel lastig en de eerste dag heb ik voornamelijk besteed aan de zoektocht naar een geschikt thema. Toen ik dit eenmaal gevonden had kwam ik in ‘the flow’ en heb ik heerlijk gewerkt. Ik heb genoten van de sfeer en de mensen om mij heen.”

De studenten aan het werk op het grote vlak

Na het schetsen op zaal maakten de studenten de dagen erna onder leiding van Lia Laimbock hun eigen vertaling van de indrukken die ze hadden opgedaan. “Het werk van Frida heeft iedereen aangezet om vooral zijn eigen verhaal te vertellen en dit hebben we allemaal op een eigen manier gedaan,” aldus Pauline Jonker. “Het was een beetje eng of ik zou kunnen tekenen wat ik in mijn hoofd had, vooral in tweeëneenhalve dag, maar uiteindelijk ben ik erg blij met het resultaat. Een beetje naïef en symbolisch, en tegelijkertijd heel helder en persoonlijk. Bijna zoals het werk van Frida”, vertelt Ekaterine. Jolanda Warners was ook enorm geïnspireerd geraakt. “Een totaal nieuwe ervaring voor mij om in drie opeenvolgende dagen met Kahlo bezig te zijn, waarbij ik voor het eerst op een ontzettend groot vlak heb gewerkt. Een schilderij waarbij de ‘Lady in blue’ is afgebeeld met een boom die haar lichaam doorwrocht, een ster die roots weergeven, maar ook takken waarop bloemen met dierbaren staand afgebeeld in kleuren die verwijzen naar bloed, psyche, zakelijk, warmte en vernieuwen. In de manier waarop ik dit heb opgezet is in mijn beleving een duidelijke verwijzing naar de schilderijen en het verhaal van Frida die ik in de tentoonstelling heb kunnen bewonderen.” Ekaterine Yakovleva vat het als volgt samen: “Ik was onder de indruk van hoeveel Frida haar tijd vooruit was, met hoeveel onbevreesdheid en moed ze haar persoonlijke leven deelde. Dit kon niet anders dan inspireren!”

Foto’s: Xandra Donders

Aan het eind van de laatste dag bekeken de studenten elkaars werk en gaven een toelichting op hun eigen verhaal. De openheid en kwetsbaarheid waarmee eigen thema’s zijn gekozen hebben indruk gemaakt op de groep. “Het vermogen om het vaak zeer persoonlijke zo treffend tot uitdrukking te brengen en dat ook in de mondelinge toelichting naderhand open en eerlijk te verwoorden heeft mij geraakt,” vertelt Aad Hoogeveen. Jolanda Warners voegt toe: “Al met al was dit project onder de bezielende leiding van Lia Laimbock een vernieuwende ervaring die mijn leven als kunstenaar in spé verder heeft verrijkt.”

De tentoonstelling ‘Viva la Frida!’ is nog tot en met 27 maart 2022 in het Drents Museum te bezoeken. Klik hier voor meer informatie.