Indrukwekkende tentoonstelling, inspirerend project

In de projectweek stond deze keer de tentoonstelling ‘Aarde en Wereld’ van Olphaert den Otter in Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud centraal. De schilderijen van Den Otter zijn uiterst actueel in een tijd waarin de discussies omtrent klimaatverandering – en in het bijzonder de menselijke invloed hierop – hoog oplopen. Den Otter levert geen harde commentaren, maar put uit de rijke tradities van schilderkunst, filosofie en literatuur. Onder leiding van Rein Pol lieten de studenten, academiebreed, zich inspireren door de intrigerende voorstellingen en composities van Den Otter.

Docent Rein Pol, rechts het werk van Marietje Stiekema

Marietje Stiekema uit Vakscholing 2 was erg onder de indruk van het werk van Den Otter en vindt het knap dat hij zo’n maatschappelijk thema al jaren consequent gebruikt. “De twee dagen schilderen onder leiding van Rein Pol waren inspirerend en ontspannend. Het is super leuk dat er zoveel variatie was in de schilderijen. Zelf werkte ik vanuit een foto die ik had gemaakt van een zonsondergang in een nieuw stukje natuurgebied. Geen plastic et cetera, ik houd het liever positief. Maar ik heb meer de techniek gebruikt: het schilderij is opgebouwd in lagen, waarin het licht werd uitgespaard. Rein gaf goede praktische tips waar ik veel aan had.”

Petra Bakker

“Erg mooie en inspirerende expositie”, vindt ook Petra Bakker uit Vakscholing 3. Zij is met twee medestudenten naar de tentoonstelling geweest. “Den Otter werkt veel met ei-tempera waar hij schitterende kleuren mee maakt. Wij werkten met acrylverf, handig voor het snelle drogen tussen de lagen. Het was een erg mooi project, heel fijn om twee dagen aaneen te kunnen schilderen, vrij naar eigen idee naar ‘aanleiding van’. Dit alles onder de erg prettige begeleiding van Rein Pol. Kortom, ik heb weer veel geleerd en heerlijk geschilderd!”

Fleur Krist

Dit project voor de vakscholing stond ook open voor Masterstudenten. Fleur Krist uit Master 1: “In de lessen van Xandra Donders zijn wij nu bezig met het onderwerp immigranten. Hierbij mochten wij Lama interviewen, een uit Syrië gevluchte kunstenares die nu in Nederland woont. Zij vertelde over haar leven in Syrië. Het leek mij een goed idee om dit keer de verwoesting vast te leggen die door de oorlog is aangericht. Hierbij gebruikte ik fragmenten uit Olphaerts werk en combineerde dit met foto’s van Syrië tot een collage. Die heb ik toen met verschillende texturen op het doek gezet en ben zo in deze twee dagen een heel eind gekomen. De projecten zijn altijd erg fijn, je ziet namelijk ook mensen uit andere klassen en je krijgt de mogelijkheid om heel anders te werk te gaan. Rein Pol is zeker een fijne leraar om je daarin te begeleiden en ondanks dat we Olphaert niet in het museum konden zien hebben we nog met hem kunnen spreken via de telefoon.”

Greetje Teerink

Master 2-student Greetje Teerink: “Ik ben enorm geïnspireerd door het werk van Olphaert den Otter. Ik hoef geen mooie schilderijen te maken, maar wel interessant werk, waarover wordt gesproken. Deze academiebrede projecten zijn enorm waardevol. We leren veel van elkaar en netwerken vanuit deze projecten. Het brengt ons verder.”

De tentoonstelling ‘Aarde en Wereld’ van Olphaert den Otter is nog t/m 31 januari 2021 te zien in Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud.