Docentenportret Renate Coenraad

Vanaf dit studiejaar is Renate Coenraad gestart als docent bij de academie met het geven van het vak Ondernemerschap in de Kunst, over de zakelijke aspecten van het kunstenaarschap. “Hierin komen allerlei onderwerpen aan bod zoals presentatie, de kunstmarkt, administratie, in opdracht werken en tentoonstellingen maken. Voor mij gaat het in essentie om het inzicht, realisering dat het ondernemerschap bij het kunstenaar zijn hoort en dat je hieraan vorm geeft op jouw manier. Keuzes maken in je ondernemerschap als kunstenaar die dicht bij jou staan, passen bij je persoonlijkheid, je verlangens en ambitie. Daarbij vind ik het belangrijk dat er ook iets wordt ervaren en wissel ik het lesprogramma af met gastdocenten en werkbezoeken, bijvoorbeeld aan een galerie, kunstinstelling of kunstbeurzen.”

Onlangs is ze met Master 2 naar Ann’s Art geweest, waar de studenten van alles konden vragen en veel inzicht hebben gekregen in het reilen en zeilen van een galerie. Voor nu staat de KunstRai nog in de planning. “Het is jammer dat de PAN niet door kan gaan dit jaar. Sommige studenten hebben al ervaring in het werken in opdracht, aan een tentoonstelling deelgenomen of al iets verkocht. Die ervaring kan ik mooi meenemen in de lessen en daar waar behoefte aan is, verdiepen.”

Renate Coenraad

Renate heeft plezier in het lesgeven. “Het is fijn mijn kennis te kunnen delen, kennis die ik in 25 jaar kunstondernemerschap in de meest uiteenlopende projecten heb opgedaan. Ook leer ik van de studenten: wat houdt hen bezig, wat vinden ze belangrijk en de feedback op een les. Ik vind het erg mooi creatieve processen van kunstenaars te volgen. De klassieke kunstwereld is een segment dat mijn pad tot nu toe niet heeft gekruist. Wel bezoek ik de PAN, verschillende beurzen en eindexamenexposities waardoor ik mijzelf op de hoogte houd van wat er in grote lijnen in de Nederlandse kunstwereld speelt. De groep studenten is zeer gevarieerd; de meesten hebben al veel levenservaring achter de rug en daarmee ook een carrière. Zij hebben hierdoor andere ambities dan de jongere studenten. Het is dus belangrijk dat ik hen een palet aan mogelijkheden aanbied waardoor ze op hun eigen manier invulling kunnen geven aan hun kunstondernemerschap.”

Na haar studie Kunstgeschiedenis aan de RUG is Renate direct gestart als ondernemer met een galerie in de stad Groningen. “Acht jaar heb ik die gerund, vele tentoonstellingen gemaakt, bedrijven ingericht en heel veel kunst verkocht. Daarna ben ik projectmatig gaan werken, in verschillende opdrachtsituaties en ben ik als kunstadviseur actief. Daarnaast heb ik verschillende tijdelijke kunstpodia waar kunst en publiek elkaar kon ontmoeten gerealiseerd. Ik heb dus in verschillende segmenten van de kunstwereld ervaring opgedaan, alleen niet vanuit het perspectief van de kunstenaar, maar wel heel nauw met ze samengewerkt. Ik neem al mijn ervaringen mee in de lessen en dat maakt het wellicht ook minder abstract voor ze omdat ik vele voorbeelden kan aanhalen. Kunst betekent alles voor mij, maar wat mij vooral raakt zijn de ontmoetingen met de mens achter het kunstwerk, de maker, de kunstenaar. De manier waarop ze naar onze wereld kijken, de observaties, dichtbij of veraf, en hoe ze daar een vertaalslag aangeven, is wat mij fascineert.”