Masterles Sam Drukker

Van 23 tot en met 25 februari kon er weer een Masterles gevolgd worden op de academie. Ditmaal gaf kunstenaar Sam Drukker een intensieve en verdiepende lessenreeks. Studenten kregen op de eerste dag les over ‘compositie’ en ‘tonaliteit’. Aan de hand van modelschilderen werden deze aspecten beoefend. Op dag twee kwamen ‘kleur’ en ‘kwaliteits- en complementair kleurcontrast’ aan bod. De laatste dag werd besteed aan ‘authenticiteit’ en ‘visie’, waarden die Sam Drukker hoog in vaandel heeft en die belangrijk zijn voor de eigen expressie. De studenten werd aangeleerd om in hoog tempo beslissingen te nemen tijdens het schilderen, geconcentreerd te werken en zich flexibel op te stellen. Sam Drukker staat bekend om zijn vlot geschilderde portretten waarbij de drager ook een belangrijke rol speelt en de gemoedstoestand van de mens tot leven wordt gebracht. Hij verbeeldt de mens op geheel eigen wijze. Dit onderscheidend vermogen en het onderwerp ‘bewustwording’ kwamen terug in de lessen. Tijdens de masterclass benadrukte de kunstenaar namelijk ook het kunnen scheiden van ‘waarnemen’ en het ‘weten’. Want zo stelt hij: “Kijken is iets wat we hebben afgeleerd maar levert het hoogste goed: onafhankelijkheid.”

Twee werken van Alma Ficchi, student Master 1