Kort Nieuws

Open Dagen 2020

Op 28 en 29 februari opende de Klassieke Academie opnieuw haar deuren voor het publiek. Geinteresseerden konden informatie krijgen over de Basis-, Vak- en Masterscholing. Ook informatie over de Projecten, Cursussen en Zomeracademie werd verstrekt. Op zowel de locatie aan het Akerkhof als de Paradijsvogelstraat was er werk van huidige studenten te bezichtigen. Elvira Dik en Bas Nijenhuis gaven daarnaast een inlooples. Docenten Siemen Dijkstra en Reinder Homan gaven uitleg over verschillende technieken in de grafiekwerkplaats, die gevestigd is in de Paradijsvogelstraat. Ook de Alumni Kunstenaars Klassieke Academie (AKKA) was van de partij om de toekomstige studenten te informeren over hun vereniging en de toekomst als kunstenaar na de academie.

Foto’s: Ronald Soeliman


Opening muurschildering UMCG (onder voorbehoud)

Dinsdag 28 april om 15.30 uur wordt de muurschildering die de studenten onder begeleiding van Randolph Algera hebben geschilderd, feestelijk onthuld. Iedereen is van harte welkom om bij deze opening aanwezig te zijn. De openingsdatum is onder voorbehoud van de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de maatregelen van het RIVM.


Documentaire ‘Mijn Rembrandt’ (zie websites bioscopen)

Op 5 maart is de film ‘Mijn Rembrandt’ van Oeke Hoogendijk, bekend van ‘Het Nieuwe Rijksmuseum’, uitgebracht in de Nederlandse bioscopen. De documentaire geeft een fascinerend inzicht in wat het werk van Rembrandt zo bijzonder maakt en waarom zijn kunst mensen zo diep raakt. De film laat tegelijk ook zien hoe de grenzeloze passie voor Rembrandts schilderijen kan leiden tot dramatische ontwikkelingen en verrassende plotwendingen. Al met al een film over de liefde voor kunst.
Meer informatie en de trailer zijn hier te vinden.


Exposities Galerie Bonnard (voorlopig geopend)

Galerie Bonnard in Nuenen exposeert regelmatig werken van afgestudeerden en docenten van de Klassieke Academie. Ook de komende perioden zijn er verschillende exposities, die hieronder worden uitgelicht.
• Tot en met 19 april loopt de tentoonstelling ‘Andere Streken’. Deelnemende kunstenaars zijn Anna Maria VargiuDirk Bal en Pedro Quesada Sierra. Vargiu is alumna van en workshopdocent bij de Klassieke Academie. Met haar 26 jaar is Anna Maria Vargiu de jongste kunstenares bij Galerie Bonnard; een bijzonder talent met een bijzondere techniek en toets.
• Binnenkort staat de expositie ‘Female Mastery’ geplandmet werk van docent Svetlana Tartakovska, Daniele Astone (Italië) en Ksenya Istomina (Rusland). Deze drie vrouwelijke kunstenaars in de expositie ‘Vrouwelijk Meesterschap’ zijn afkomstig van Klassieke Academies in Florence, Sint Petersburg en Groningen. De openingsdatum wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.
• Alumna Henrieke de Vries exposeert ook binnenkort bij de galerie in Nuenen. Zij staat bekend om haar indringende portretten en was onlangs nog een van de genomineerden voor de Nederlandse Portretprijs. ‘Haar psycholgische porteretten waarbij het materiaalgebruik hand in hand gaan met de ambachtelijke toets zullen bij iedere kijker een indruk achterlaten’, aldus Galerie Bonnard. De data voor deze nieuwe expositie wordt binnenkort bekend gemaakt. Houd de website van de galerie in de gaten.


Expositie Drents Schildersgenootschap (voorlopig geopend)

Van 7 maart tot en met 25 april loopt er een nieuwe tentoonstelling in de galerie van het Drents Schildersgenootschap te Assen. Er wordt werk getoond van de nieuwe leden. De deelnemende kunstenaars zijn Rineke Hollemans, Ala Khonikava, Erik van Ommen, Fokko Rijksens, Wikje Schoon, Cor Sonke en Nicole an der Veen-Kerssies. Houd de website van de galerie in de gaten.


Siemen Dijkstra in Parijs (voorlopig gesloten)

Wie zou er nou niet willen exposeren in hartje Parijs? Docent en kunstenaar Siemen Dijkstra is het zelfs voor de tweede keer gelukt. Met zijn houtsneden hangt hij sinds 15 februari bij Fondation Custodia. Maar liefst 150 van zijn werken zijn er te zien en geven een indruk van 25 jaar ‘snijden en tekenen’. Daarnaast is er een collectie tekeningen uit de Italiaanse Renaissance te zien en etsen van Anna Metz. Of dat nog niet genoeg is heeft Fondation Custodia ook een nieuw boek uitgegeven over het werk van Siemen Dijkstra. Het is verkrijgbaar in de Nederlandse boekwinkel en wordt uitgegeven door Thoth, Bussum. De tentoonstelling loopt tot en met 10 mei. Helaas is het museum momenteel gesloten. Houd de website van het museum in de gaten.


Oproep deelname ‘Weekend van het Portet 2020’

Stichting De Nederlandse Portretprijs (DNP) roept hedendaagse kunstenaars op om mee te doen aan ‘Weekend van het Portret 2020’. Dit vindt plaats van 18 t/m 20 september in Loods 6 te Amsterdam. Het thema van dit weekend is ‘De ‘Muze’. De inschrijving startte op 1 maart en eindigt op 31 mei 2020. Portretten in 2D en 3D kunnen worden aangemeld via de DNP-website.