Docentenportret Marieke Keuken

Vanaf het tweede semester start Marieke Keuken als nieuwe docent lithografie bij de Klassieke Academie. Marieke (1965) is opgeleid aan Academie Minerva in grafiek en schilderen (1991). Vervolgens heeft zij zich bekwaamd in steendruk, oftewel lithografie.

Het ambachtelijke van deze techniek heeft een grote aantrekkingskracht voor de kunstenares. “Alsof je terug gaat in de tijd. Koele kalkstenen, een pers van gietijzer en de geur van inkt. Lithografie staat dichtbij het tekenen en schilderen, met veel ruimte om te experimenteren. De verschillende fases van de techniek geven een bepaalde rust. Het opbouwen van een meerkleurendruk scherpt het zicht op het werk. Je leert een beeld te ontrafelen en geduld te oefenen (slow art)“, aldus Marieke.

Haar werkplaats bevindt zich in De Biotoop in Haren (naast de Hortus). Het werk bestaat momenteel vooral uit portretten en flora. De geportretteerden zijn meestal kinderen; daarbij is gelaagdheid, met meerdere emoties, van belang. Een gezicht wordt centimeter voor centimeter afgetast. Die toewijding, het werken in stilte, geeft haar veel voldoening. Ouder werk bestaat voornamelijk uit abstracte meerkleurenlitho’s.

Marieke heeft ervaring in het geven van lithografiecursussen, zowel in haar eigen werkplaats als bij GRID-Grafisch Museum en Vrijdag (vroeger Kunstencentrum). In 2003 volgde zij de post-HBO-opleiding Beroepskunstenaars in de klas. Sindsdien geeft ze veel workshops grafiek in zowel basis- als voortgezet onderwijs. Daarnaast geeft ze regelmatig teamtrainingen aan leerkrachten gericht op grafiek en poëzie.

Afdruk steendruk ‘Bobbie’, rechts tekening van ‘Bobbie’ op de steen