Kort Nieuws

Afsluiting cursussen en werkbesprekingen

Op 18 januari zijn de cursussen afgerond, die gegeven zijn tijdens het eerste semester. Het resultaat van de cursisten werd besproken tijdens de werkbespreking op zaterdag 18 januari. Die dag kregen zij ook de bijbehorende verklaring uitgereikt. In dezelfde week vonden ook de werkbesprekingen en de masterles van Svetlana Tartakovska plaats. Tijdens het tweede semester worden er opnieuw diverse cursussen gegeven. Kijk voor meer informatie op de website van de academie.

Werkbespreking Vakscholing 1

De cursisten met hun verklaring


Projectweek ‘Rembrandt-Velázquez’

In week 4 hebben Vakscholing 1, 2 en 3 de projectweek ‘Rembrandt-Velázquez’ gevolgd. Dit naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het Rijksmuseum. Het schilderij ‘St. Paulus de Heremiet’ van Jusepe de Ribera werd gebruikt als uitgangspunt voor de opstelling en nageschilderd door de studenten.

Jusepe de Ribera, ‘St. Paulus de Heremiet’ en rechts studenten aan het werk tijdens de projectweek


Open Dagen

Op 28 en 29 februari zijn de Open Dagen van de Klassieke Academie. Geinteresseerden kunnen tussen 14:00 en 17:00 uur zowel de locatie aan het Akerkhof als de Paradijsvogelstraat bezoeken. Docent Elvira Dik zal aan het Akerkhof tussen 14:30 en 16:30 uur een inlooples schilderen verzorgen, Bas Nijenhuis verzorgt een schilderles in de Paradijsvogelstraat. Daarnaast is er aan het Akerhof een expositie van schilderijen, tekeningen en grafisch werk van studenten van de academie. Er wordt informatie verstrekt over de komende zomeracademie, cursussen en diverse projecten die de Klassieke Academie organiseert. Daarnaast zullen de alumni van de Klassieke Academie (AKKA) zich ook presenteren. In de Paradijsvogelstraat is de grafiekwerkplaats opengesteld en zijn Siemen Dijkstra en Reinder Homan aanwezig om toelichting te geven.


Expositie ‘In de voetsporen van Rembrandt’

In Bredevoort, het stadje van Rembrandts Hendrickje Stoffels, luidt de Koppelkerk het nieuwe jaar in met de tentoonstelling ‘In de voetsporen van Rembrandt’. Er is werk te zien van zestien noordelijke figuratieve kunstenaars, zoals Henk Helmantel, Rein Pol en laureaten van de Prix de Norvège. De traditie van de figuratieve kunst is in Nederland min of meer met Rembrandt begonnen. Met de opkomst van de moderne kunst verdween deze traditie in het kunstonderwijs naar de achtergrond. Een kleine groep figuratieve kunstschilders hield echter stand: eerst vanuit Amsterdam, daarna in en rond de stad Groningen. De tentoonstelling loopt tot en met 13 april.


Expositie 65 jaar Drents Schildersgenootschap

Het Drents Schilders Genootschap (DSG) is in 1954 opgericht door enkele vooraanstaande, in Drenthe wonende en werkende kunstenaars. Het aanvankelijke doel was het verbreiden van beeldende kunst in Drenthe door middel van exposities. Dat heeft geleid tot ruim 150 tentoonstellingen. Aan het 65-jarig bestaan van DSG is door het genootschap uitgebreid aandacht besteed. Het verlengt die viering met een expositie in Groningen, in Kunstlievend Genootschap Pictura. Hier is tot en met 8 maart een overzichtstentoonstelling te zien van verschillende leden van dit schildersgenootschap.


Expositie Buiten in Beeld

Kunstenaars Peter Durieux, Jaap Deelder en nieuwe docenten van de academie Hilda Snoeijer en Robin d’Arcy Shillcock exposeren vanaf woensdag 19 januari bij Galerie Bonnard. De liefde voor het landschap en de natuur brengt deze vier kunstenaars samen. Zij brengen wat hen buiten fascineert en inspireert in beeld. Peter Durieux tekende voor deze expositie in Brabant op de Strabrechtse Heide (vlakbij Nuenen in Heeze) en in Groningen, de provincie waar hij woonachtig is. Van deze tekeningen maakte hij schilderijen. Naast het Nederlandse werk is er ook nieuw ‘Frans’ werk te zien. De inspiratie van Hilda Snoeijer komt voort uit de landschappen, bomen en dieren, die ze zowel vlakbij huis als tijdens reizen ziet. Ze gebruikt vaak houtskool om de details en kenmerken van haar onderwerpen, die ze scherp observeert, over te brengen. Jaap Deelder maakt beelden in hout en steen, waarbij vogels een centrale rol spelen. Wereldreiziger en kunstenaar Robin d’Arcy Shillcock voegt graag iets toe aan het landschap. In zijn schilderijen en tekeningen komen alle onderwerpen aan bod, maar dan ‘net even anders’. Deze expositie loop tot en met 23 februari.


Nominatie Mod Portrait 2019

Een schilderij van docent en kunstenaar Carolien van Olphen is genomineerd voor de Mod Portrait 2019. Het schilderij ‘Zonnekoninging’ wordt tentoongesteld in Palacio Bantierra in Zaragoza en daarna in het Meam in Barcelona. Deze schilderwedstrijd voor de portretschilderkunst wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd.