Van glacis tot Sprezzatura

Projectweek semester 1

In de week vóór de herfstvakantie vond er een projectweek plaats. Van maandag tot en met woensdag kregen de masterstudenten les van Piet Sebens.

Docent Piet Sebens

Op de eerste dag werd een opzet gemaakt van een stilleven. Bijvoorbeeld een prop papier, bloemen of een ander zelfgekozen onderwerp. Op dag drie werd dit schilderij met een glacislaag verder afgewerkt. Op dag twee zijn er kleurenschema’s geschilderd met daarop verschillende transparante verflagen. Aan de hand van een Powerpoint-presentatie kregen studenten daarnaast uitleg over het werk van bekende kunstenaars die veel in deze techniek gewerkt hebben. Op dag drie werd er, behalve op het eerder gemaakte schilderij, ook een glacislaag aangebracht op een meegenomen oud werkje van de studenten. Kortom, de studenten hebben veel geoefend om het effect van de glacislaag te ontdekken.

Studie van prop papier en glaceerstudie door Rosalinde Huizinga, master 1.


Bezoek studenten tijdens projectweek aan de tentoonstelling ‘Sprezzatura’. Foto Xandra Donders

Van woensdag tot en met vrijdag kregen studenten uit Vakscholing 1, 2 en 3 les van Rein Pol naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Sprezzatura’ die momenteel te bezichtigen is in het Drents Museum.

Woensdag werd de tentoonstelling bezocht en gaf hoofdconservator Annemiek Rens een lezing. Voorheen volgende de studenten ook al een lezing over dit onderwerp van historica Bouk Wierda. Op donderdag en vrijdag mochten de studenten bezig met een eigen werk, geïnspireerd door de Italiaanse meesterschilders. De studenten kozen bijvoorbeeld voor een detail van een bestaand schilderij of namen alleen de compositie, sfeer of penseelstreek als uitgangspunt voor hun eigen werk. De studenten waren erg enthousiast dat ze nieuwe dingen mochten uitproberen, zoals werken met een paletmes om dikke verflagen te creëren, spelen met de werking van kleur en het schilderen op grote linnen doeken. Op vrijdagmiddag werden de resultaten getoond tijdens het Open Huis.

Schilderij van Paulien Sprenger, vakscholing 3.

Maarten Dalstra, vakscholing 2 en Merel Feenstra, vakscholing 1.