Muurschildering in de Blauwe Patio UMCG

Herma van der Borg, Eline Brontsema, Johan Gibcus, Suzanne Heijligers, Marian Kramers, Eeke Kuiken, Ted van loon, Esther Schnerr, Sandra Severijns, Marlisa Simonis en Adriaan de Wolf, studenten uit de Master 1, hebben onder begeleiding van Randolph Algera een muurschildering gemaakt in de Blauwe Patio in het UMCG.

De studenten hebben allemaal een ontwerp gemaakt voor de muurschildering waarbij rekening gehouden moest worden met de muurschildering van vorig jaar. Marlisa heeft uiteindelijk elementen uit de ontwerpen samengevoegd en daar 1 ontwerp van gemaakt met daarin de waterspuwers en tuin van Suzanne, het bospad van Johan, het aquarium van Marian én het idee om de tegelvloer van de Blauwe Patio door te laten lopen in de muurschildering zelf. De hedendaagse mens werd door Eeke en Herma ingebracht en daar hebben jaargenoten zelf model voor gestaan.

Na goedkeuring van het ontwerp door de kunstcommissie van het UMCG kon gestart worden met de uitvoering. Het werken op een steiger was een ervaring op zich. Voor het overzicht en om groot te blijven denken moesten de studenten namelijk wel genoeg afstand houden van de schildering. Ook was het een hele uitdaging om het perspectief kloppend te krijgen. Daarnaast was het werken in teamverband, het luisteren naar aanwijzingen van Randolph en medestudenten en concessies doen niet altijd even makkelijk. Als er stukken overgeschilderd werden die een ander student net geschilderd had, stuitte dat natuurlijk op irritaties. Maar gelukkig is er ook veel gelachen.

Als zich de mogelijkheid voordoet zullen de studenten zeker in de toekomst muurschilderingen gaan maken. Door alle hobbels die de studenten nu zijn tegengekomen heeft Adriaan veel geleerd en kan hij een volgende keer betere inschattingen maken. Marlisa wil zich proberen aan te sluiten bij de Utrechtse muurschilders. Eeke en Herma willen als duo aan de slag lieten ze weten en ook Sandra zal het schilderen van een muurschildering niet uit de weg gaan mocht zich de gelegenheid voordoen.

Patiënten en het personeel reageerden heel positief. Het is belangrijk dat er kunst aanwezig is in een ziekenhuis was hun mening. Kunst ontroert en maakt veel los. De geslaagde muurschildering van onze master 1 studenten dragen daar zeker toe bij.