Masterlessen Jan van der Kooi

Pathologisch verzet tegen het fototoestel

Masterlessen Jan van der Kooi

In onze projectweek gaven een aantal docenten speciale masterclasses. Jan van der Kooi trapte af met zijn lessen aan onze masterstudenten over de anatomie van dier en mens. ‘Dit is een hele goede groep’, zegt hij. Op de vraag wat hij daar eigenlijk mee bedoelt verduidelijkt hij: ‘Ze zijn niet gericht op resultaten, maar denken in groei.’

In een aantal dagen kregen de masterstudenten les in anatomie, modeltekenen en goed kijken. Bij de bespreking blijkt hoe ze dat ervaren hebben. Enkele studenten zeggen dat het prettig is weer terug te halen wat na het eerste jaar vakscholing toch wel aardig was weggezakt. ‘Je moet het onderhouden’, zegt Van der Kooi daarop, ‘ik teken zelf ook nog elke dag.’

Tekeningen van Adriaan de Wolf, Esther Schnerr en Susan Ekkel.

Zijn werkwijze als kunstenaar noemt hij een pathologisch verzet tegen het fototoestel. ‘Het is veel indringender als je de visuele werkelijkheid al tekenend weet te analyseren.’ Bovendien levert dat kennis en kunde op die je niet krijgt als de eerste waarneming door een fototoestel vervangt, zo blijkt. Zelf is hij bijvoorbeeld bezig met plafondschilderingen te maken van dieren in zijn eigen huis. ‘Ik maak een refugium van dieren.’ Hij vertelt dat hij een trompe l’oeuil aan het schilderen is waarbij hij uit een ‘gat’ in het plafond dieren naar beneden laten kijken. ‘Ik kan dat dus maken’, zegt hij, door het visuele geheugen dat hij in de loop der jaren heeft opgebouwd.

Werk van Jan van der Kooi