Arie van Rijn, nieuwe voorzitter van de academie

Arie van Rijn

‘Ik zag mezelf niet alleen in een atelier zitten de hele dag’

Sinds 1 juli heeft de Klassieke Academie een nieuwe voorzitter: Arie van Rijn. Wie is Arie, waar komt hij vandaan en wat wil hij hier gaan doen?

Velen onder ons hebben een jeugddroom die helaas niet haalbaar bleek. Bij Arie was dat het ontwerpen van zeiljachten. Hij begint te lachen als hij erover vertelt.

De TU Delft leek dus de route van plan A, maar het technische aspect was niet echt iets voor hem. Na het Atheneum vervolgde hij zijn route via een jaar Grafische MTS aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Eerst een jaar vrije grafieken. Later overgestapt naar grafische vormgeving.
‘Ik zag mezelf niet in een atelier zitten de hele dag. Als grafisch ontwerper heb je de hele dag contact met klanten, ik hou van mensen, van contacten, van dingen oplossen.’ 


Na zijn afstuderen besloot hij als zelfstandige een bedrijf op te zetten maar na een succesvolle carrière van achttien jaar stopt hij er desondanks mee. De schepenliefhebber gaat zeilen in Nieuw Zeeland en naar Japan. Terug van zijn reizen slaat hij een nieuwe richting in: het adviseren van grote ondernemingen op het gebied van imago en communicatie. En ging van de stoel tegenover de directie op een stoel naast de directie zitten.

Mede door alle zakelijke activiteiten mist Arie echter het contact met de kunst en creatieve wereld. Een half jaar geleden las hij de de advertentie van de Klassieke Academie.Gezocht: een veelzijdige, gedreven idealist. Een droombaan derhalve!

Van Rijn ziet ernaar uit om zijn creatieve en zakelijke achtergrond voor de academie in te zetten. Concreet betekent dat een aantal dingen, hij weet wel ongeveer wat hij zou willen en telt ze af op zijn vingers als hij hardop nadenkt. ‘Imago, professionalisering, fondsenwerving, ‘ maar kapt zichzelf ineens geïrriteerd af. ‘Nou ja, daar gaat het niet echt om.’ Hij denkt even na. Tot slot vat hij het op deze manier samen: ‘Inhoudelijk staat het hier als een huis. Maar de academie verdient meer zichtbaarheid!