Speciale Masterclasses

Jan van der Kooi

Deze maand worden twee speciale masterclasses gegeven. Jan van der Kooi gaat in twee dagen met onze masterstudenten bezig met anatomische vergelijkingen en Ewoud van Rijn, gastdocent uit Rotterdam, zal een driedaags academiebreed project verzorgen naar aanleiding van de tentoonstelling over Leonardo da Vinci in het Teylers museum.

Inhoud Anatomische vergelijkingen (15-17 oktober)
Voor de eerste- en tweedejaars masterstudenten wordt het misschien wel een trip naar de dierentuin. ‘De ruggegraat bepaalt het uiterlijk van het zoogdier dat je wilt tekenen’, zegt Van der Kooi namelijk. Hij vindt dat schilderkunst niet zonder tekenen kan. Studenten die les van hem hadden roemen hem om zijn bevlogenheid. Ook vindt hij het leuk om studenten uit de tent te lokken, door aan het begin van de les bijvoorbeeld te vragen: wat willen jullie van mij leren? Zijn volgorde van werken is: eerst de studie van je onderwerp, dan begrip, inzicht, verwondering en tenslotte verbeelding.

Inhoud Da Vinci project (18-20 oktober)
Van Rijn heeft niet specifiek een opdracht voor in het museum. De studenten gaan er op eigen gelegenheid naartoe. ‘Gewoon lang en goed kijken en geïnspireerd raken’, is zijn devies. Zijn programma heeft vervolgens een soort schaakspel-opzet: een opening die bestaat uit modeltekenen, een middenspel dat bestaat uit een experiment en een eindspel, dat de uitwerking hiervan behelst. Voor de opening neemt hij Laurens, zijn lappenpop (schaal 1:1) mee en het experiment bestaat, heel passend, uit niet alleen het gebruiken van de typische Van Dijck-bruin inkt, maar zelfs uit het maken daarvan: de studenten zullen die zelf kunnen maken met korreltjes van verfmolen de Kat. ‘Tenminste een jampot vol, zodat we flink uit kunnen pakken’, aldus de docent.

We zijn natuurlijk heel benieuwd naar het resultaat. Gelukkig zal dat op 20 oktober bij een Open Huis op de academie te bezichtigen zijn, onder het genot van een hapje en een drankje. De aanvang is 15.00u, Akerkhof 43c.

Ewoud van Rijn