Expositie ‘Het weekend van het portret’

Adriaan de Wolf

Afgelopen 31 augustus tot en met 2 september werd door de organisatie van de Nederlandse portretprijs tot ‘Weekend van het portret’ gedoopt. Voor de derde keer organiseerden zij dit weekend en ditmaal was het thema ‘zelfportret’.

Ze nodigden kunstenaars uit om twee- of drie-dimensionale zelfportretten in te sturen en selecteerden vervolgens uit 502 inzendingen 112 werken, die tijdens dit weekend in Amsterdam werden tentoongesteld. Onder die geselecteerde werken zaten portretten van onze masterstudent Adriaan de Wolf, alumni Piet van der Hoef, Bas Nijenhuis en Gabriëlle Westra en van onze oud-docent beeldhouwkunst Andrijana Martinovic. Docent Rein Pol was een van de juryleden.

Op de website van de portretprijs staat te lezen dat de jury de frase ‘Wat je laat zien, ben je zelf!’ in haar achterhoofd heeft gehad. ‘Binnen de portretkunst neemt het zelfportret een aparte plaats in. Het laat ons de kunstenaar zien, zoals hij/zij zichzelf wil laten zien’, aldus de organisatie.

Stichting De Nederlandse Portretprijs houdt zich bezig met het portret in de hedendaagse schilder-, teken- en beeldhouwkunst in Nederland. Het doel van de stichting is om deze kunstvorm onder de aandacht te brengen en te stimuleren. De voornaamste manier waarop zij dat doen is het organiseren van deze periodieke portretwedstrijd.

De 112 portretten kun je HIER bekijken.