Einde eindexamententoonstelling in Pictura

Aan de zinderende zomerhitte leek op 6 augustus bijna een eind te komen. Het is het gesprek van de dag. Veel mensen hebben verkoeling gezocht in de Martinikerk en Kunstlievend Genootschap Pictura. Zij bekeken intussen aandachtig de eindexamenexpositie van 2018, die op 1 juli in een volle kerk werd geopend.

Winnares van de Prix de Norvège Schilderkunst Esti Dudok van Heel voor haar werk.

Ze konden zich laven aan de mysterieuze nachtlandschappen van Esti Dudok van Heel. Een knorrende maag oplopen bij het spiegelei met augurk van Marnix Pool en zich verwonderen over het vrouwenportret van Ruben Dimitri Postma. Wat komt de geportretteerde vrouw te weten over zichzelf met haar introspectieve houding en blik? En wat doet de kleur van de klei met de koppen van Beitske Sikkema? Ook in deze eindexamenexpositie wordt er weer veel aan de toeschouwer overgelaten. ‘Heerlijk,’ vindt Marcel Hansen die de exposities last minute bezoekt. ‘Het is fijn om naar een schilderij te kijken en er een eigen betekenis aan te kunnen geven. Bijvoorbeeld dat schilderij van Willy Peetsma. Het kan een station bij nacht zijn, maar daarvoor lopen er te veel reizigers rond. Het kan ook heel vroeg in de ochtend zijn met forensen. Of die ‘schuilplaats’ van Anneke van der Weij-Bouma, wonen er vluchtelingen in die caravan? Of zwervers? Het is de kunst van de illusie, van het onafgemaakte verhaal. Een schilderij is in feite interactief.’

Werk van winnares Prix de Norvège Beeldhouwen Martina Hladikova.

Als vanouds is de expositie door Pictura met de grootste zorg samengesteld waardoor alle werken op hun best uitkomen. Het ruimtelijk werk van de laatste lichting beeldhouwers in de Martinikerk is prachtig in de eeuwenoude ruimte geplaatst en doet zijn voordeel met het binnenvallende strijklicht.
De Prix de Norvège is dit jaar toegekend aan Esti Dudok van Heel en Martina Hladikova. Esti vindt het een eer om de prijs te mogen ontvangen. ‘Ik hoop in Noorwegen ruige landschappen en ruig weer te zien en te beleven. Pas als ik de natuur ter plekke geproefd en ondergaan heb kan ik het weergeven op papier. Ik hoop ook Noren te ontmoeten die met de natuur leven.’

De docenten en medewerkers van de Klassieke Academie wensen de alumni een toekomst vol kunst en succes!

Een detail van de muurschildering in de nis van Pictura door Ruben Dimitri Postema.

Eindexamenwerk van Cindy Sprokel.