Opening Tentoonstelling Classical Art in Leeuwarden

Ernst van de Wetering met op achtergrond schilderijen van Herman van Hoogdalem.

Van de gebruikelijke bescheidenheid van de Noord-Nederlanders valt op de expositie ‘Classical Art’ weinig te bekennen. Daar hangt het summum van de klassieke figuratieve kunst in al haar glorie. Kwalitatief hoogwaardige kunst in het kader van TRAC 2018. ‘Classical Art’ bundelt bekende en minder bekende namen van 51 eigentijdse Nederlandse kunstenaars. De meeste van hen wonen en werken in het Noorden en hebben een relatie met de Klassieke Academie.

De tentoonstelling heeft internationale allure. Aan The Representational Art Conference was een competitie verbonden, waaraan tientallen kunstenaars uit de hele wereld hebben meegedaan. Een vakjury heeft 11 winnaars gekozen: 5 Amerikanen, 5 Nederlanders en 1 Italiaan, onder wie Virgill Elliot, David Vegt, Mischa Tranquilli en Alessandra Marrucchi.
Vanaf 5 mei zijn de winnende werken in The Frisian Gallery te bezichtigen.

Keimpe van der Kooi doet mee met de expositie omdat hij het sowieso een goed initiatief vindt, de internationalisering die TRAC voor ogen heeft. ‘Deze expositie past daar uitstekend bij. Daarnaast is het goed om je te presenteren ten tijde van Culturele Hoofdstad. Ook vind ik het belangrijk om mee te draaien in een beweging in de kunst die zich richt op kwaliteit en figuratie. Er hangen veel kunstenaars die ik waardeer en dat maakt het extra aantrekkelijk. Het is een leuke plek onder goede collega’s. En een prima etalage voor de academie. Er hangt een hoog aantal afgestudeerden van heel goeie kwaliteit, dat geeft een goed beeld voor potentiële studenten.’

Svetlana Tartakovska doet mee met de expositie, hoewel de grootte van TRAC nog niet echt tot haar is doorgedrongen. ‘Ik hoor dat het een evenement is waar grote jongens bij zijn en dat er vanuit Amerika veel belangstelling voor is. Bovendien is Leeuwarden Culturele Hoofdstad en ik ben een groot fan van die stad. Heb een aantal jaren les gegeven op het Fries Museum. Er lopen veel ex-leerlingen rond die mij volgen en die mij daar graag willen zien. Ik vind het een eer om een van de grote namen te zijn tussen Pieter Pander en Henk Helmantel, die ik erg respecteer. Ik begrijp dat de TRAC is bedoeld om realisme nieuw leven in te blazen, maar voor mij is realisme nooit dood geweest.’

‘Classical Art’ in The Frisian Gallery, Zaailand 147 in Leeuwarden t/m 24 juni
Met werk van alumni, docenten en winnaars van de wedstrijd the Art Competence.