Tentoonstelling ‘Classical Art’ in The Frisian Gallery

Wanneer?
1 mei- 24 juni 2018, Zaailand Leeuwarden 
(De ruimte is beschikbaar gesteld door Achmea)

Onder de deelnemers alumni en docenten van de Klassieke Academie. Aan twee van hen vroegen we naar hun deelname aan deze expositie in het kader van TRAC 2018.

Anuschka de Smidt
Meedoen aan ‘Classical Art’ is voor Anuschka vanzelfsprekend. ʽHet is een prachtige kans om de Klassieke Academie op de kaart te zetten. Een kans om het kunstvakonderwijs van de KA breed en buiten de landsgrenzen te presenteren, samen met de docenten en oud-docenten. We gaan soms te gemakkelijk voorbij aan de kwaliteit en de diversiteit die we te bieden hebben. Nu is bescheidenheid een Noordelijke deugd, maar met ‘Classical Art’ stappen we over die drempel heen. Het Noordelijk realisme viert hoogtij en dat is niet voor niets! Door het presenteren van de Klassieke Academie, kunnen we wellicht ons netwerk uitbreiden. Misschien bloeit er wel iets moois op in relatie tot TRAC en alle andere activiteiten in de Europese Culturele hoofdstad Leeuwarden. Ik heb er zin in!’

Nieuwsgierig naar Anuschka haar ervaringen op de Klassieke Academie? Lees hier het interview.

Marten Huitsing
Marten heeft de Klassieke Academie als zeer waardevol ervaren. ‘Wat je daar doet en leert is bijna niet op een andere manier mogelijk. Naast zelfstudie is de basis toch de academie geweest. Vooral door de grote hoeveelheden aangemaakte tekeningen, studies en schilderijschetsen. Zo maak je kilometers. Het vele doen, reflecteren, verbeteren, verbreden, eigen maken, vallen en weer opstaan vormt op den duur een stevige fundering waarop je kunt doorbouwen. Ook de kruisbestuiving door medestudenten en diversiteit aan docenten hebben grote toegevoegde waarde.’

Waarom hij meedoet aan ‘Classical Art’? ‘Omdat ik graag met mijn werk naar buiten kom. Vaak is dat via een galerie, maar ik laat mijn werk ook graag zien aan een nog groter publiek wat hier waarschijnlijk op af komt. Het woord Klassiek past bovendien erg goed in mijn schilderstijl. Mijn werk gaat over rust, schoonheid en stilte. Ik ben geïnteresseerd in wat er in iemand omgaat en probeer daar in mijn schilderijen mee te ‘spelen’. Vaak zoek ik naar dat moment waarin de situatie of het gevoel twee kanten op kan gaan, als het ware een neutraal moment. Welke kant het opgaat kan verschillen en dat mag de beschouwer zelf bepalen. Misschien zegt dat ook iets over de kijker zelf.  Zonder deze filosofische diepgang kijk je gewoon naar een realistisch schilderij met een afgestemde kleurstelling en een geometrische compositie.’

Openingstijden
Gerelateerd aan het winkelcentrum Zaailand.

Hier zijn alle deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling ‘Classical Art’ te zien.


Francien Krieg gaat een cursus modelschilderen op de Klassieke Academie geven (vijf zondagen, van 8 juni t/m 15 juli m.u.v. zondag 1 juli). Ook zij is deelnemer aan de tentoonstelling ‘Classical Art’.