De Klassieke Salon haalt Amerikaanse kunstconferentie naar culturele hoofdstad Leeuwarden


Tom Hageman.

Op aanraden van Gezien van de Riet bezocht Tom Hageman in 2015 de TRAC (The Representational Art Conference) in Californië. Eenmaal daar besloot Tom de conferentie naar Nederland te halen en dat is gelukt! Van 1 t/m 4 mei 2018 vindt de TRAC plaats in Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa. 

‘Representational art noemen wij realistische, of klassieke, of traditionele kunst’. Tom constateert dat die realistische kunst na de oorlog lang in de schaduw heeft geleefd. Maar sinds enige tijd is er sprake van een wereldwijde revival. ‘Dat is vooral zichtbaar op de markt, in beurzen, bij particuliere musea en opleidingen. Alleen in Amerika al zijn er 60 particuliere opleidingen. In Florence zijn er vier, drie Amerikaanse en een Russische. Vooral op internet gebeurt van alles rondom deze revival. Artrenewal.org bijvoorbeeld is een toonaangevende site. Sinds de TRAC, in 2012 begonnen in Californië, uitgroeide tot een internationale conferentie, bundelt het deze beweging. Toen ik er in 2015 was, liepen er honderden mensen rond van over de hele wereld. Het was met recht een mondiale conferentie. Met uiteenlopende benaderingen. Er liepen galeriehouders rond. Uitgevers van kunsttijdschriften. Museumcuratoren. Kunsthistorici en filosofen. Maar ook geïnteresseerde kunstliefhebbers. Kunststudenten. En natuurlijk kunstenaars, waaronder veel toonaangevende.’

Conferenties hebben twee functies, vindt Tom. Ze zijn informatief dankzij de lezingen, demonstraties en excursies, en je kunt er op internationaal niveau contacten leggen. ‘De Nederlandse realisten zitten vooral in Noord-Nederland. Het is belangrijk dat deze ingebed worden in de beweging die gaande is. Dit is een uitgelezen mogelijkheid en daarom span ik me hiervoor in. De organisatie ligt in handen van de stichting Klassieke Salon. Ik ben voorzitter, Peter Trippi, curator van ‘The American Dream’ en de Alma Tadema-tentoonstelling, is bestuurslid. Hij is ook hoofdredacteur van The Fine Art Connaisseur, een Amerikaans tijdschrift over eigentijdse realistische kunst. De Klassieke Academie is formeel gastheer. Binnen de conferentie wil ik bovendien miniconferenties organiseren over kwaliteit. Wat zijn de criteria waarmee je kwaliteit kunt beoordelen binnen beeldende kunst? Hoe pas je deze toe in kunstonderwijs? Als resultaat wil ik een internationale liga van kunstacademies oprichten. De bedoeling van die liga is de uitwisseling van expertise, van docenten, en activiteiten als bijvoorbeeld summerschools. En het vestigen en handhaven van een keurmerk. Als dat allemaal lukt staat de Klassieke Academie in het hart van een wereldwijde beweging.’

De organisatie is in handen van de stichting Klassieke Salon en de aanvang van de conferentie valt samen met de opening van de tentoonstelling ‘Classical Art’ in Achmea’s gallery, 1 mei- 24 juni, Zaailand Leeuwarden.
Voor meer informatie klik hier en meld je hier zo snel mogelijk aan!