Interview | Eindexamenexposant Lon Goedewaagen maakt torso’s van gebroken mensen

De Martinikerk is gevuld met orgelklanken. In de gang rondom het koor staan de beelden van de zes afgestudeerden aan de Klassieke Academie in de richting beeldhouwen. Lon Goedewaagen (63), net afgestudeerd, laat ons haar werken zien. Haar torso’s van brons en steen vertellen het verhaal van gebroken, maar sterke mensen.

“Ik ben een mensenmens, ik denk dat daarom de mens, ervaringen en gevoelens centraal staan in mijn werk. Het zijn beelden van bijvoorbeeld mensen die met zichzelf in de knoop zitten en zich proberen op te richten. Ik gebruik de klassieke achtergrond om mijn ideeën weer te geven. Kunst mag een beetje verscheurd zijn, dat laat ik zien met ‘afgeworpen huid’, de bronzen ruggen.
In mijn werk met ouderen en dementerenden raakt het me dat de regelgeving zo slecht aansluit bij de vraag en de noodzaak voor deze mensen. Ze raken hierdoor soms tussen wal en schip. Ik vind dat de overheid niet genoeg heeft nagedacht over de regels. Dat is eigenlijk mijn boosheid, dat mensen niet genoeg nadenken. Ik hoop dat mensen zich dingen af gaan vragen bij mijn kunst. Waarom probeert iemand uit zo’n kader te komen? Mijn werk zou bij de ambtenarij moeten staan.
De eerste drie jaar van de academie was voornamelijk gebaseerd op techniek en model. Het vierde jaar kom je in de master en dan moet je dat allemaal weer loslaten om je eigen werk te maken. Je hebt geen model meer en dan verlies je je houvast. Toen heb ik geleerd hoe je vanuit je herinnering kunt werken, en dat heeft gemaakt dat ik conceptueler ben geworden. Nu ik afgestudeerd ben, mag ik mijn eigen gang gaan. Ik wil kijken naar andere materialen die ik kan gebruiken dan het brons, de was en de klei.”

De eindexamententoonstelling van de Klassieke Academie is nog tot en met 16 juli te zien in de Martinikerk (beeldhouwkunst) en in Pictura (schilderkunst).

Tekst: Gerdine Kruizinga
Foto’s: Sander van der Bij
Origineel artikel: http://www.kunstspot.nl/verhaal/interview-eindexamenexposant-lon-goedewaagen-maakt-torsos-van-gebroken-mensen/