Studentenportret: Ruben Postema

Ruben Postema zit in het vijfde jaar van de Klassieke Academie, het tweede jaar van de Masterscholing. Hij is een van de jonge generatie studenten aan de academie. Hij volgde de Masterclass van Ilse Nass en Ulrich Soberg.

‘Ik heb er zeker iets aan gehad. Bij de Klassieke Academie gaat het heel erg over techniek, bij de Florence Academy nog meer. Op de Klassieke Academie word je vrijer gelaten om je eigen methodes te vinden. In Florence word je meer gedrild. Dat heeft ook zo zijn voordelen. Dat ervaar je in zo’n masterclass. In deze masterclass werd er gedrild op toonrelaties, verhoudingen tussen toonwaarden. Het eerste blok werkten we met stillevens in zwart wit. Daar ging het om toon. In het tweede ging het om toon en ook om warm-koelrelaties. Doordat je alleen op dat aspect focust word je je er bewuster van. De meeste dingen had ik al eens op de academie gehoord. Het is altijd goed om zoiets nog een keer te horen en mee te maken. Het kan je schilderij maken of breken.’ Daarnaast vond Ruben het prettig dat het lesdoel duidelijk was en het commentaar van de docenten helder. ‘Het was wel streng, maar dat vond ik juist fijn. Het kwam heel precies qua toonwaarden en ze waren niet bang om commentaar te leveren. Ulrich raadde me aan om mijn modelschets uit te werken. Dat is inderdaad interessant. Het is leerzaam om langer door te gaan. Je komt jezelf meer tegen en je komt problemen tegen waar je anders niet aan toekomt.’.

Het was Rubens droom om striptekenaar te worden. Om aan zijn techniek te werken ging hij naar de Klassieke Academie. ‘Puur om met tekenen bezig te zijn. Ik vind het interessant om naar waarneming te werken. Dat leer je niet meer op de andere kunstacademies.’ Inmiddels is zijn interesse voor de schilderkunst opgewekt. ‘Nu wil ik graag schilder worden. Ik overweeg om na de acadamie naar Florence te gaan. ‘Eerst afstuderen. Ik heb me het laatste jaar voornamelijk gefocust op portret en sowieso vind ik mensen interessant, net als plasticiteit en levende figuren. Ik denk dat het iets met mensen gaat worden. Ik ga deze zomer werk maken en kijk waar zich dat naartoe ontwikkelt.’ We zijn benieuwd!

De afgebeelde schilderijen zijn door Ruben gemaakt in de reguliere lessen van de Klassieke Academie.