Docentenportret Andrijana Martinovic

Dit interview was voor Andrijana Martinovic een goede aanleiding om haar atelier op te ruimen. 'Het is toch spannend als je je atelier laat zien. Het is alsof je ontkleed bent. Een opgeruimd atelier geeft ook weer ruimte in je hoofd.’

Andrijana begon al vroeg met tekenen. Haar moeder werkte veel. Op een gegeven moment vond Andrijana dat ze geen oppas meer nodig had. 'Dagenlang zat ik in mijn eentje te tekenen en modelleren. Alleen schilderen was niet genoeg. De zij- en achterkant bleven een raadsel. Daarom begon ik met modelleren.’

Om de kunstacademie in Breda te kunnen doen verhuisde Andrijana van Kroatië naar Nederland. 'De kunstacademie voldeed niet op alle punten aan mijn verwachtingen. De opleiding was vooral gericht op het concept – veel experimenteren. Op zich was dat goed, maar we werkten niet naar model en dat miste ik heel erg. Technische vaardigheden zoals lassen, steen bewerken en houtbewerken kwamen ook nauwelijks aan bod.’

'Het voordeel van de Klassieke Academie is dat je een goede basis krijgt. Je leert technieken die je direct kan toepassen. Op de kunstacademie moest ik dat zelf uitzoeken. Daar wordt ook een bepaalde creativiteit mee ontwikkeld. Maar het is makkelijker als je daarmee geholpen wordt.’

Wat Andrijana Martinovic zelf het meest boeit zijn portretten. Zij wil de persoonlijkheid van de geportretteerde weergeven. Gelijkenissen vindt ze minder interessant. 'Noties van het moment, iets wat ik al doende ontdek, dat boeit me. Gedachten veranderen onze expressie, dat probeer ik te vangen. Wij bestaan uit materie, uit onze omgeving. Wij krijgen gestalte, die voortdurend verandert en tenslotte uit elkaar valt. Het gaat mij om de energie, niet om vorm of uiterlijk. Als ik aan een portret begin, focus ik op de sfeer en het globale.’

Andrijana heeft plezier in lesgeven. 'De studenten van de Klassieke Academie zijn enthousiast, willen leren, en dat werkt fijn. Je werk als kunstenaar is altijd een portret van wie je bent. Je neemt je ervaringen en je interesses mee. Als je dingen maakt die je zelf niet bent, dan is dat gekunsteld. Het is belangrijk om met studenten te onderzoeken en te ontdekken wat hun eigen verzameling van ervaringen is. Zogenaamd ‘mislukt’ bestaat niet.’

Deelstudie: donderdag 1e semester 9.30-12.00 uur Modelboetseren door Andrijana Martinovic en 12.30-15.00 uur: (onbegeleid) modelboetseren