Vakscholing Schilderkunst

De overdracht van vakkennis, know-how en ambacht staat centraal in de Vakscholing. Je leert verschillende beeldende technieken en vaardigheden te beheersen. De opleiding duurt drie jaar. Je moet er toelatingsexamen voor doen. De gehele vakopleiding wordt afgesloten met een certificaat waarna je kunt doorstromen naar de tweejarige Masterscholing.

Inschrijven Kosten Studiegids Schilderkunst

Toelatingsexamen

Via het toelatingsexamen bekijken we of je aan de Vakscholing kunt beginnen. Het toelatingsexamen bestaat uit een sessie modeltekenen van 2 uur. Zo krijgt de toelatingscommissie een indruk van je tekenvaardigheid. Daarnaast bespreken we in een persoonlijk onderhoud de resultaten van een thuisopdracht en een overzicht van je meegebrachte werk. De toelatingscommissie bestaat uit 4 docenten uit het eerste en tweede jaar van de opleiding.

Programma

Tijdens de Vakscholing leren onze docenten je in de loop van de jaren de geheimen van het klassieke schildervak: de teken-, schilder- en de aquareltechnieken.

1e jaar

In het eerste jaar ben je voornamelijk aan het tekenen en schilder je nog niet of nauwelijks. De accenten liggen op de basistechnieken, de opbouw van het veld, vorm, toonwaarden en de suggestie van ruimte op het platte vlak. Daarnaast krijg je een introductie in de grafische technieken als hoogdruk, diepdruk en vlakdruk. Het eerste jaar sluit je af met een eindopdracht: een tonale licht-donker studie van een menselijk figuur in een interieur. Je besteedt aandacht aan compositie, proporties en perspectief.

2e jaar

Het tweede jaar is een verdieping van en een vervolg op het eerste jaar. Je gaat dieper in op materiaal, schildertechnieken en het schilderen met een beperkt palet. Het tweede jaar sluit je af met twee opdrachten: een ontkleed menselijk figuur in een perspectivische ruimte in een beperkt palet en een naar waarneming geschilderd stilleven.

3e jaar

In het derde jaar ga je met kleur werken met onder meer aquarel, pastel, acryl en olieverf. Het derde jaar sluit je af met een compositorisch en coloristisch uitgewerkte voorstelling van een ongekleed model in een perspectivisch correcte ruimte. Daarnaast maak je een vlotte aquarel. Bij beide opdrachten besteed je aandacht aan: compositie, verhoudingen, anatomie, constructie, ruimtelijkheid en stofuitdrukking.

Naast verplichte lessen kun je kiezen uit facultatieve vakken met lichte begeleiding.

Extra

De week na de herfstvakantie is gereserveerd voor excursies of een werkweek op Tenerife. De week voor de meivakantie is de projectweek waarin door (gast)docenten diverse projecten worden georganiseerd.

Lesaanbod

In de Vakscholing volg je per studiejaar 4 praktijklessen van 2,5 uur en één theorieles van 1,5 uur. Aan sommige vakken zijn thuisopdrachten verbonden. De lessen vinden plaats op twee opeenvolgende dagen en staan per studiejaar vast. Kom je van ver, dan kun je toch alle lessen met één overnachting per week volgen. De nodige afspraken met werkgevers kun je lang van te voren maken.

Theorie

Het theorieprogramma omvat kunstgeschiedenis (1e en 2e jaar) en kunstbeschouwing (3e jaar).

Beoordelingen

Twee keer per jaar word je beoordeeld tijdens de werkbesprekingen van je werk uit het afgelopen semester. Het ontwikkelproces weegt bij de beoordeling zwaarder dan de getoonde resultaten.

Aanmelding

Aanmelding voor de Vakscholing is mogelijk tot ca. 2 weken voor de aanvang van de toelatingsexamens. Na aanmelding ontvang je thuisopdrachten, datum en tijdstip. Je kunt je via het aanmeldformulier op deze website direct aanmelden voor het toelatingsexamen.

Jaarlijks laten we maximaal 22 studenten toe. Wanneer dit maximum wordt overschreden kom je op een wachtlijst. Daarbij telt de datum van aanmelding.

Inschrijven

Kosten

Foto’s: Xandra Donders