Onbekende Sterren op het Doek

Kunst & Sport: Onbekende Sterren op het Doek

December 2015 & januari 2016

Het zijn niet de voetballers die zijn geportretteerd, maar de onbekende voetbalsterren. Wie zijn deze personen? Het zijn de personen die achter de voetballer staan en ervoor zorgen dat er gevoetbald kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de groundsman, die de voetbalvelden verzorgt, of de beheerder van het spelershome verantwoordelijk voor de maaltijden van de voetballers. De mooiste schilderijen hebben een ereplaats gekregen bij de clubs.

Studenten, alumni en docenten hebben op 2 december de ‘Onbekende Sterren van FC Groningen op het Doek’ vastgelegd. Henk Hagenauw, Jan van de Velden en Bonnie Kuipers zaten model voor 15 kunstenaars. De prijzen zijn uitgereikt op 28 januari 2016. De winnende portretten zijn geschilderd door Anna Maria Vargiu, Meindert Wiertsema en Chretien Goos. De jury? Namens FC Groningen Robbert Klaver en Mick Duzink. Namens de Klassieke Academie Tom S. Hageman en Marina ter Wiel. (Zie foto’s Xandra Donders)

Op 18 december waren de ‘Onbekende Sterren’ van SC Heerenveen aan de beurt. Jopie Roepel, Hans Moesman en Nazan Sahakjan zaten model voor de studenten, alumni en docenten van de Klassieke Academie. Op 12 januari 2016 zijn de prijzen uitgereikt tijdens de feestelijke nieuwjaarsborrel van SC Heerenveen. De winnende portretten zijn geschilderd door Joke Klaveringa, Coby Schoonhoven en Anne-Rixt Kuik. Foppe de Haan en Hans Vonk zaten in de jury namens SC Heerenveen. Namens de Klassieke Academie namen Eric Bos en Jantien de Boer plaats in de jury. (Zie foto’s van Xandra Donders)

De avonden waren allen zeer bijzonder en leverden prachtige resultaten op. Met heel veel plezier hebben Annelies Middel, Eline Krottje en Marina ter Wiel naar deze avonden toegewerkt om het project tot een succes te maken. De Klassieke Academie bedankt ook FC Groningen en SC Heerenveen voor de gastvrije ontvangst en de prettige samenwerking.

Foto’s van de schilderavonden bij beide voetbalclubs:

Foto’s van de Onbekende Sterren van FC Groningen: Xandra Donders & Marina ter Wiel.

Foto’s van de Onbekende Sterren van SC Heerenveen: Xandra Donders.