Muurschilderingen

Kunst & Publiek: Muurschilderingen

Griekse schonen in Assen en Friese fibula in Leeuwarden

April 2016

Kale muren op toplocaties in beide steden zijn voorzien van prachtige muurschilderingen. Een lust voor de ogen van het winkelende publiek en toeristen in beide stadscentra. Voor de Klassieke Academie is het een mooie gelegenheid te laten zien wat zich normaal gesproken binnen de muren afspeelt.

De Klassieke Academie viert het lustrum samen met studenten, docenten, alumni en het publiek. Binnen de leergang muurschilderingen kwamen al deze verschillende groepen bij elkaar. Het is gekomen tot een daadwerkelijke uitvoering. De docenten, Matthijs Röling en Jille van der Veen, hebben intensief de studenten en alumni begeleid. Om van ontwerp tot muurschildering te komen zijn locaties bezocht, ontwerpen besproken en verbeterd en er is veel gepraat. De uiteindelijke ontwerpen zijn vervolgens gepresenteerd aan de opdrachtgevers, de gemeenten Assen en Leeuwarden. Als opdrachtgever hebben zij een keus gemaakt uit de verschillende ontwerpen. Geen gemakkelijke taak.

Tijdens de projectweek, van 25 april tot en met 29 april jl., zijn de muurschilderingen op beide locaties gerealiseerd onder begeleiding van docenten Matthijs Röling (Leeuwarden) en Jille van der Veen (Assen).

Over de ontwerpen en uitvoering

De bakstenen muur van de parkeergarage van het Drents Museum in Assen heeft dankzij het ontwerp van Willy Janssen een ware metamorfose ondergaan. Een grote poort, ondersteund door twee Griekse godinnen, leidt naar een zonnig landschap met een helder blauwe lucht en pijnbomen. Het wapen van Assen siert de boog van de poort.

Rachel van Balen maakte het ontwerp voor de parkeergarage in Leeuwarden en werd in de uitvoering ondersteund door Matthijs Röling en Lennaert Koorman (The Fine Art Collective). Twee Friese fibula’s als kariatiden ondersteunen de betonnen draagbalken van de parkeergarage Zaailand. De geschilderde fibula’s (middeleeuwse mantelspelden) verwijzen naar het nabij gelegen Fries Museum. Vanuit de parkeergarage kijkt de bezoeker uit over een prachtig droomlandschap met op de achtergrond het Gerechtshof van Leeuwarden. De argeloze chauffeur moet oppassen het landschap niet binnen te rijden.

Klik op de foto voor de volledige schildering.

Op 20 en 25 mei jl. zijn de muurschilderingen onder grote publieke belangstelling overgedragen aan de gemeenten Assen, aan wethouder Maurice Hoogeveen, en aan de gemeente Leeuwarden in de persoon van wethouder Sjoerd Feitsma.

De leergang en de muurschilderingen zijn zeer succesvol gebleken en hebben een plaats weten te veroveren binnen het curriculum van de Klassieke Academie, in de beroepsvoorbereiding. De Klassieke Academie blijft hiermee in ontwikkeling en richt zich op het eigentijds academisme van de toekomst.

De muurschilderingen worden mogelijk gemaakt door ‘The Fine Art Collective’:

The Fine Art Collective

Foto’s op deze pagina van: Xandra Donders, Lennaert Koorman en Marina ter Wiel