Certificatenopleiding Beeldhouwkunst

Inschrijven Kosten Studiegids Beeldhouwkunst

De certificatenopleiding beeldhouwen is een beroepsopleiding die je grotendeels zelf kunt samenstellen. Je kunt er meteen mee starten als beroepsopleiding, maar je mag ook gaandeweg vanuit deelstudies overgaan naar beroepsopleiding. Je leert een breed scala beeldende technieken en vaardigheden van de beeldhouwkunst.


Aanbod

De Certificatenopleiding bestaat uit een van tevoren afgesproken pakket deelstudies per semester van 15 lesweken + 1 collectieve werkbespreking. Je gaat modelleren in was of klei, assembleren in metaal, gieten en hakken in hout of steen. Daarnaast krijg je (anatomisch) modeltekenen en kunstgeschiedenis.
Uiteindelijk kunnen alle certificaten samen een complete Vakscholing worden, die (net als bij schilderkunst) wordt afgesloten met een ‘Certificaat Vakscholing’


Certificatenopleiding

De certificatenopleiding beeldhouwen is flexibeler van opzet dan die van schilderkunst. De afspraken over de te volgen deelstudies kun je (enigszins) aanpassen. Ook de studieduur kun je aanpassen aan jouw individuele wensen.


Masterscholing

Na de certificatenopleiding is –bij voldoende deelname- nog een tweejarige ‘Masterscholing’ mogelijk, met keuzevakken en een programma beroepsvoorbereiding. De Masterscholing wordt afgerond met een tentoonstelling en een diploma.


Studieduur

Voor een ‘deelcertificaat studiejaar’ zijn vereist: tenminste twee semesters twee verschillende beeldhouwvakken, twee semesters een tekenvak en een jaargang kunstgeschiedenis. Het is in deze opzet mogelijk om de studieduur te bekorten door in een semester meer dan het minimum aantal deelstudies te volgen. Ook kun je de duur juist verlengen.

Na drie deelcertificaten met een gunstige eindbeoordeling krijg je het Certificaat Vakscholing.

Kosten

De studiekosten blijven daarbij altijd gerelateerd aan die van de driejarige Vakscholing (zie ook bij verlenging de normen als bij de Vakscholing schilderkunst).


Extra

De week na de herfstvakantie is gereserveerd voor excursies (soms gekoppeld aan studieprojecten) of een werkweek op Tenerife. De week voor de meivakantie is de projectweek waarin door (gast)docenten diverse projecten organiseren.


Locatie

Paradijsvogelstraat 16, Groningen (gratis parkeren). Behalve de lessen kunstgeschiedenis die worden gegeven op locatie Akerkhof 43c Groningen.


Deelname

De Certificatenopleiding begint met een semester deelstudies; blijk je geschikt dan kun je overstappen naar de Certificatenopleiding.
Instroom is twee maal per jaar mogelijk, bij het begin van ieder semester in september en januari.


Programma

Woensdag
Semester 1 & 2

15.30 – 18.00 uur: Leergang (begeleid) hakken in steen door Bastiaan de Groot

18.30 – 21.00 uur: Leergang (onbegeleid) hakken in steen

Donderdag
Semester 1

9.30 – 12.00 uur: Leergang (begeleid) metaal (assemblage en gieten) door Hans Mes

12.30 – 15.00 uur: Leergang (onbegeleid) metaal

9.30 – 12.00 uur: Leergang (begeleid) modelboetseren door Andrijana Martinovic

12.30 – 15.00 uur: Leergang (onbegeleid) modelboetseren

15.30 – 18.00 uur: Anatomisch model door Annelies Middel

19.00 – 20.30 uur: Kunstgeschiedenis door Anna Keller

Semester 2

9.30 – 12.00 uur: Leergang (begeleid) modelboetseren door Gosse Dam

12.30 – 15.00 uur: Leergang (onbegeleid) modelboetseren

15.30 – 18.00 uur: Model en portret door Milan Smidt

Inschrijven Kosten Studiegids Beeldhouwkunst